Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

In memoriam Makovecz Imre

Szöveg: Tamás Tibor |  2011. szeptember 29. 11:21

Megrendülten vettük hírül, hogy szeptember 27-én elhunyt Makovecz Imre. Az egyetemes és magyar építészet kiemelkedő alakja, az organikus építészeti stílus mestere megtért teremtőjéhez. A Zrínyi Média nevében itt fejezzük ki részvétünket.

Földi pályafutásának egyik utolsó közéleti állomása a honvédséghez kötődik: szeptember 10-én Hende Csaba honvédelmi minisztertől vehette át a Szent István-díjat az esztergomi Vármúzeum Korona-termében.

1595925311
A tárcavezető ekkor ecsetelte Makovecz Imrének a honi építészetben elért múlhatatlan érdemeit s tevékeny közéletiségét. A hazánk- és Kárpát-medence-szerte komponált templomai, iskolái, művelődési házai és középületei a spirituális Rudolf Steiner és Kós Károly ezoterikus-szakrális, valamint az ősi magyar népművészet mítoszvilágát, motívumait egyaránt tükrözik és hirdetik. Építészete organikus, mivel szándéka az, hogy egylényegűvé váljon az épület a környezettel, szervesen illeszkedjen a tájba, nemkülönben az ember lelkületébe.

Hende Csaba akkori méltatásában kiemelte: a kivételes tehetségű, teljesen egyéni stílusú Makovecz Imre mindig értékeket teremtett és hirdetett! Gondolatisága, emberléptékű építészete azt hirdeti, hogy összetartozunk. Világraszóló művei, új utakat megnyitó vállalkozásai példamutatóak: ha van komoly akarat és összefogás, hozzáértés és elszánt munka, akár felkavarva az állóvizeket is, akkor sok mindent megtehetünk. Makovecz Imre mindig ott volt, ahol tenni kellett valamit. De csak addig. Soha nem a sarzsi, soha nem a mikrofon érdekelte, hanem a munka. Soha nem szeretett bizottságosdit játszani, értelmiségi happeningeken elnökölni – mondta szeptember 10-én, Esztergomban a honvédelmi miniszter.

Mindezt tükrözik sárospataki házai, a paksi, siófoki és másutt komponált templomai, a 2002-es sevillai világkiállítás magyar pavilonja, a Pázmány Péter Egyetem piliscsabai épületegyüttese, de ugyanígy a Nemzeti Egység Mozgalomba, a Szövetség a Nemzetért, és a „Mi ügyünk" mostanság kiterebélyesedő szerveződésbe való bekapcsolódása, a számtalan egyesület életre hívása, vagy éppen a Magyar Művészeti Akadémia létrehozása.

Makovecz Imre 76. évesen cserélt világot. Emlékét kegyelettel őrizzük!