Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törzsi harcosok lelőtték a jemeni légierő egy gépét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 29. 12:28

Törzsi fegyveresek lelőtték szeptember 28-án, szerdán a jemeni hadsereg egyik repülőgépét és foglyul ejtették a katapultáló pilótát egy Szanaától északkeletre lévő körzetben – közölte egy törzsi forrás A gépet Arhab térségében, a fővárostól 40 kilométerre lőtték le egy légvédelmi ágyúval, de a pilótának sikerült katapultálnia.

A hadsereg egyik tisztje azt állította, hogy az orosz gyártmányú Szuhoj vadászgép rutinjárőrözésen volt. A gép lezuhanását később egy katonai szóvivő megerősítette, úgy fogalmazva, hogy ellenzéki erők „felelősek az incidensért és következményeiért".

A térséget az elmúlt napokban többször bombázta a légierő, támogatást nyújtva az Ali Abdalláh Száleh elnök oldalán harcoló alakulatoknak, amelyek törzsi fegyveresekkel csaptak össze Arhab és 20 kilométerrel északabbra lévő Nahem falu körzetében.

Utóbbiak a hét elején megtámadták az elit köztársasági gárda nahemi támaszpontját, megöltek egy tábornokot, harminc katonát túszul ejtettek, és jelentős mennyiségű fegyvert zsákmányoltak.

A jemeni törzsek egy része a hónapok óta Száleh elnök eltávolításáért tüntető ellenzék pártjára állt.

A térségben legalább öt támaszponttal rendelkező köztársasági gárda közben igyekszik meghiúsítani, hogy a felkelőkhöz átállt Ali Mohszen al-Ahmár tábornok egyesítse a Szanaa egy részét és az északi térség egyes körzeteit már ellenőrző csapatait.

Száleh, akit sokáig Szaúd-Arábiában kezeltek merényletben elszenvedett sebeivel, múlt pénteken váratlanul hazatért Jemenbe, s bejelentette, hogy az öböl menti monarchiák kezdeményezésének megfelelően kész választások útján megválni a hatalomtól. A tüntetők és a biztonsági erők összecsapásaiban csak az elmúlt héten legkevesebb 170 ember halt meg.