Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Itthon gyógyul az afganisztáni támadásban megsérült katonaorvosnő

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. augusztus 27. 10:31

Csütörtökön este a Honvédkórház orvosai megvizsgálták dr. Dani Fruzsina főhadnagyot. Az afganisztáni konvojtámadás súlyos sérültje a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport nyolcadik váltásának katonáival együtt érkezett Ferihegyre. A hétfő hajnali támadásban hősi halált halt posztumusz hadnagy koporsóját vasárnap a kecskeméti repülőtéren katonai tiszteletadással fogadják.

Folyamatosan érkeznek haza Afganisztánból az elmúlt hat hónapban ott szolgált katonák. Tegnap este a Ferihegyi repülőtéren mintegy 90, a műveleti területről a helyőrségekbe visszatérő katonával együtt jött Budapestre a 2010. augusztus 23-i támadásban súlyosan megsérült katonaorvos is, akit mentőautóval szállítottak a Honvédkórházba. A Magyar Honvédség fősebésze, dr. Zsíros Lajos ezredes a vizsgálat után megállapította, hogy bár a főhadnagy asszony testében több, a robbanásból származó szilánk is van, azonnali operációra nincs szükség. A sérült eltört hüvelykujját szakszerűen látták el a Mazar-e Sharif-i katonai kórházban, így orvosi engedéllyel saját otthonában tölti betegszabadságát.

A Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs Főosztálya ezúton is kéri a szerkesztőségek munkatársait, hogy dr. Dani Fruzsinát ne keressék, interjúkérésekkel ne zaklassák. Azért is vagyunk kénytelenek ezt a kérést nyomatékosan megfogalmazni, mert az elmúlt napokban Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagy hozzátartozóit az újságíró etikát sértő módon is megpróbálta nyilatkozatra bírni több újságíró.

Miután a közvetlen életveszélyben lévő sérültünk, Kolozsvári György zászlós állapota továbbra is kritikus, kérjük az ő hozzátartozóival is a fenti kérelmünk értelmében járjanak el. Amennyiben változik a folyamatos orvosi felügyelet alatt álló zászlós egészségi állapota, természetesen ezt azonnal közöljük. Kérjük tehát, hogy kérdésekkel közvetlenül ne keressék sem a Honvédelmi Minisztérium, sem pedig a Honvédkórház vezetőit, orvosait.

A sajtó tisztelt munkatársainak megértését ezennel is köszönve jelezzük, hogy hősi halottunk koporsóját katonai tiszteletadás mellett 2010. augusztus 29-én fogadjuk a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison, Kecskeméten. A teljes nyilvánosság előtt zajló tisztelgés időpontját délutáni közleményünkben pontosítjuk.

Ugyanígy járunk el a temetéssel kapcsolatban is. A család kérésére, valamint a kegyeleti körülményekre tekintettel a temetés helyszínére csak az általunk külön értesített újságírókat tudjuk beengedni. A szerkesztőségeket elektronikus postán értesítjük, így kérjük, hogy ha nem kapnak ilyet, munkatársaikat ne küldjék a helyszínre.