Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indiában szolgálhat tovább a Nyerpa

Szöveg: Háború Művészete |  2010. augusztus 27. 11:16

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, egy 10 éves bérleti szerződés keretein belül India hamarosan szolgálatba állíthatja a nukleáris meghajtású, Akula-II osztályú tengeralattjárót, a Nyerpát. A 2008. november 8-án tengeri tesztje során balesetet szenvedett hajón 20 ember vesztette életét, a hajó orr-részébe beszivárgó freongáz következtében.

A Nyerpa a teljes átvizsgálás után 2009 év végén ismét szolgálatba állhatott az orosz haditengerészetnél.

A közelmúltban napvilágra került információk szerint a Nyerpa várhatóan október-novemberben érkezhet meg Indiába, ahol INS Csakra néven állhat majd hadrendbe. A tengeralattjáró jelenleg Oroszország távol-keleti részén hajózik, a mostani tesztelések már részét képezik az indiai személyzetet felkészítésének is.

A Nyerpa építése már 1991-ben elkezdődött, azonban anyagi nehézségek miatt több mint egy évtizedig húzódtak az építési munkálatok. Ekkor került a képbe India, ami biztosította a hiányzó összeget a tengeralattjáró befejezéséhez. Egy közel 650 millió dolláros lízingszerződés alapján pedig az indiaiak 10 évig üzemeltethetik a Nyerpát, ami az eredeti ütemterv szerint már 2008-ban megkezdte volna szolgálatát az indiai haditengerészetnél. Az orosz nukleáris meghajtású támadó tengeralattjárók között szakértők szerint is kiemelkedő jelentősége van az Akula-II osztálynak, ezért is kíséri fokozott figyelem a Nyerpa sorsának alakulását.