Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Japán nagykövet látogatása

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. július 23. 5:54

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter 2010. július 22-én, udvariassági és bemutatkozó látogatáson hivatalában fogadta Ito Tecuo urat, Japán budapesti nagykövetét.

A nagykövet bevezetőjében tájékoztatást adott a magyar-japán kétoldalú kapcsolatok aktuális helyzetéről – külön kiemelve a gazdasági együttműködés (pl. a magyarországi Suzuki gyár) fontosságát, amelynek köszönhetően 22 000 magyarországi munkahely jött létre – és reményének adott hangot a kapcsolatok továbbvitelét, esetleges jövőbeni fejlesztését illetően. Kérdéseivel elsősorban Magyarország afganisztáni szerepvállalása és annak fejlesztési lehetőségei iránt érdeklődött, jelezve, hogy Japán kész a jövőben is olyan kezdeményezések pénzügyi támogatására, amelyek a tavaly szeptemberben megalakított új japán kormány elképzeléseivel összhangban állnak.

Dr. Hende Csaba válaszában méltatta a nemzetközi közösség afganisztáni törekvései iránti japán elkötelezettséget és a jelentős anyagi hozzájárulást, valamint megköszönte azt a segítséget, amelyet Japán a Baghlan tartományban elindított magyar projektek támogatásához nyújt. Megerősítette, hogy Magyarország továbbra is kitart a korábban vállalt afganisztáni szerepvállalásunk folytatása mellett, sőt, növelni kívánja hozzájárulását. 2010 októberétől ismét Magyarország látja el a kabuli nemzetközi repülőtér (KAIA) működtetésének feladatait, 2011. januártól kiképzőket tervezünk telepíteni az Afgán Nemzeti Haderő (ANA) pilótáinak kiképzése céljából, továbbá vizsgáljuk a Japán által is támogatott vilniusi helikopter-kezdeményezésben való részvételünk alternatíváit. Magyar részről – a NATO elvárásaival összhangban – fokozni kívánjuk az ANA állományának kiképzésében-oktatásában való részvételünket olyan speciális területeken, mint a logisztika, műszaki feladatok ellátása és a katonai felsőoktatás.

A közel egyórás megbeszélés nyílt, őszinte légkörben zajlott le, és mindkét fél kifejezte érdekeltségét hasonló informatív konzultációk jövőbeni folytatása iránt.

 

 

 

Szöveg: Németh Zoltán őrnagy
Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária