Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kínai vendégek hazánkban

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. július 23. 5:10

Jing Zhiyuan vezérezredes, a Kínai Népköztársaság Központi Katonai Bizottságának tagja, a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg 2. tüzérparancsnoka 10 fős delegációja élén 2010. július 17-20. között – európai körútja során – hivatalos látogatást tett Magyarországon.

A látogatás célja, hogy erősítse a két ország közötti baráti kapcsolatokat, és keretet teremtsen a konkrét katonai kapcsolatok továbbfejlesztéséhez. A delegáció megbeszélései és a látogatás valamennyi programja nagyon jó hangulatban, baráti légkörben zajlott és hozzájárult a két ország baráti kapcsolatainak elmélyítéséhez.

A delegációt fogadta Orosz Zoltán vezérőrnagy, HM Honvéd Vezérkar Főnök-helyettes, valamint a delegáció látogatást tett az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál, ahol rövid harcászati bemutatót tekinthetett meg.

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter július 20-án délelőtt udvariassági látogatáson fogadta a magas rangú kínai vendéget és kíséretét. A delegációt Gao Jian asszony, a Kínai Népköztársaság budapesti rendkívüli és meghatalmazott nagykövete is elkísérte a találkozóra.

A találkozón Jing Zhiyuan vezérezredes nagyra értékelte a magyar és a kínai nép között fennálló baráti kapcsolatokat, amelyek a két ország közötti jelentős földrajzi távolság ellenére hagyományosan jók. Hangsúlyozta, hogy Kína a Magyarországgal kiépített kapcsolatokat fontosnak tartja, és a magas szintű kölcsönös látogatások minden alkalommal újabb ösztönzést adtak a kapcsolatok továbbfejlesztésének. Reményét fejezte ki, hogy Magyarország Európai Uniós elnöksége is hozzájárul az EU és Kína közötti kapcsolatok további erősítéséhez. Kiemelte, hogy a kétoldalú katonai kapcsolatok is a két ország nemzeti érdekeinek megfelelően fejlődtek az elmúlt időszakban. A kínai vendég nagyra értékelte Magyarország nemzetközi katonai szerepvállalását. Kifejtette, hogy Kína a világ kilenc régiójában több mint 1900 katonával vesz részt különböző ENSZ irányítás alatt álló békeműveletben.

1595904927
 

Dr. Hende Csaba, honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország kiemelten kezeli a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatokat, amelyek a két ország nemzeti érdekeinek megfelelő szintűek és egyre bővülő tendenciát mutatnak. A 2004. június 10-én államfői szinten aláírt Közös Nyilatkozatnak eleget téve, – amelyen a két ország politikai kapcsolata alapszik – a HM és a HVK vezetői között rendszeresek a találkozók, amely sikeresen valósítja meg a baráti együttműködési partnerséget a két védelmi tárca és a két ország fegyveres erői között.

Üdvözölte a NATO-val és az EU-val való szorosabb együttműködésre irányuló kínai törekvéseket, valamint Kína növekvő szerepvállalását az ENSZ-békeműveletekben. Rámutatott, hogy Magyarország kapuként szolgálhat mind a Kína-NATO-, mind a Kína-EU-kapcsolatok fejlesztésének elősegítéséhez. Kifejtette, hogy Magyarország tiszteletben tartja az "egy-Kína" elvet, a Kínai Népköztársaság Kormánya az egész Kínát képviselő egyetlen törvényes kormány, Tajvan pedig Kína területének elválaszthatatlan része.

1595904927
 

1595904927
 

1595904928
 

Szöveg: Bárány Mihály mk. alezredes
Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária