Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jó csapatmunka volt

Szöveg: kormany.hu |  2011. június 24. 12:19

A Honvéd Vezérkar EU elnökségi „TASK FORCE” szervezetének fő feladata volt Honvéd Vezérkar és Magyar Honvédség szintű EU- elnökségi feladatok koordinálása és irányítása. A csoport számos állásfoglalást, mandátumot dolgozott ki, koordinálta az EU- elnökségi rendezvényeket és számos témában segítette a Honvéd Vezérkar vezető állományának tevékenységét.

Magyarország első ízben töltötte be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét 2011. január 1. és június 30. között. Az elnökség egyaránt jelentett politikai, diplomáciai, szakmai és kommunikációs feladatokat. Az ezekben elért eredmények mind részévé válnak az adott tagállam megítélésének. Az elmúlt hat hónap kiemelkedően fontos feladata volt, hogy a Lisszaboni Szerződés hatálybalépése okán kialakítsák az EU új intézményi kereteinek gyakorlati alkalmazását.

Ez katonai téren sem történt másképp. Az új elnöklési rendszerből fakadóan a feladatok is átértékelődtek, ugyanakkor a katonai feladatokat ugyanolyan intenzitással kellett végrehajtani, mint korábban.

2010 novemberében – Magyarország EU- elnökségi feladataira történő felkészülés keretében – létrejött a Honvéd Vezérkar EU elnökségi „TASK FORCE" szervezete. A csoport fő feladata volt Honvéd Vezérkar és Magyar Honvédség szintű EU- elnökségi feladatok koordinálása és irányítása. Feladatát a Honvédelmi Minisztérium szinten működő EU Koordinációs Titkársággal és az MH Katonai Képviselő Hivatal EU részlegével (Brüsszel) együttműködésben a Honvédelmi Minisztérium Közigazgatási Államtitkárság felügyelete mellett végezte heti koordinációs ülések levezetésével.

A csoport számos állásfoglalást, mandátumot dolgozott ki, koordinálta az EU- elnökségi rendezvényeket és számos témában segítette a Honvéd Vezérkar vezető állományának tevékenységét.

Az EU- elnökségi „TASK FORCE" tagja volt Orosz Zoltán altábornagy, Németh András alezredes, Balogh László alezredes, Orgován Csaba alezredes, Tóth Norbert őrnagy, Kovács Róbert alezredes, Csabiánszki Viktor őrnagy, Jakab Ferenc ezredes, Goron Csaba alezredes, Nagy Zoltán őrnagy, Schildberger Péter alezredes, Herczeg István alezredes, Tamás Péter alezredes, Molnár László alezredes, Csókos Gábor ezredes, dr. Lengyel Attila orvos ezredes, Nosza Vilmos ezredes, Nagy Ákos őrnagy, Takács Judit és Mintál Noémi köztisztviselő.