Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Környezetvédelmi, szakmai továbbképzés

Szöveg: kormany.hu |  2011. június 24. 13:22

A HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal Infrastrukturális Igazgatósága által szervezett rendezvény célja az volt, hogy a környezetvédelemi szakértők szakmai segítséget nyújtsanak a tárca környezetvédelemmel foglalkozó tisztjei számára a napi élet problémáinak megoldásában, illetve áttekintést nyújtsanak a szakterület aktuális kérdéseiről, a legfontosabb elvégzendő feladatokról.

A Badacsonylábdiban június első napjaiban megtartott eseményen a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal Infrastrukturális Igazgatósága (HM FHH II) Környezetvédelmi Osztályán kívül részt vettek a HM Hadfelszerelési és Vagyonfelügyeleti Főosztály, a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály, a HVK Kiképzési Csoportfőnökség képviselői. Jelen voltak az MH Összhaderőnemi Parancsnokság és az alárendelt katonai szervezetek, valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Honvédkórház – Állami Egészségügyi Központ, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem környezetvédelmi tisztjei és környezetvédelmi megbízottjai.

1595920662
A rendezvényen résztvevők tájékoztatást kaptak a környezetvédelem tárcaszintű feladatairól, illetve azoknak a Magyar Honvédségre történő lebontásáról. Megismerhették a legújabb elképzeléseket arról, hogyan kapcsolódik össze a kiképzés és a környezetvédelem. Varga Ildikó, a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárság osztályvezetője előadást tartott arról, hogy milyen a környezettudatos kiképzés, illetve a kiképzés során hogyan óvható meg a természet. A Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől dr. Zay Andrea igazgató és munkatársai a felügyelőség szemszögéből világították meg a honvédségi területeket érintő környezetvédelmi kérdéseket. Megosztották a résztvevőkkel a hulladékgazdálkodási hatósági eljárások tapasztalatait, ismertették a hulladék nyilvántartási kötelezettségből adódó feladatokat, továbbá beszéltek a kármentesítési eljárások és ezek végrehajtása során jelentkező problémákról.

A továbbképzésen résztvevők ismertetőt hallottak az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ csoportparancsnokától a vörösiszap hatásainak méréséről.

A második napon dr. Solymosi József nyugállományú mérnök ezredes, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem professzora előadásában a nukleáris környezetvédelemről beszélt. Dr. Kurucz István nyugállományú mérnök ezredes a radarberuházások környezetvédelmi aspektusait elemezte. Ezt követően dr. Czövek László mérnök alezredes tartott beszámolót az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) környezetvédelemmel kapcsolatos feladatairól. Ezt Szabó Miklós mérnök őrnagy tájékoztatója követte, aki az ingatlanüzemeltetés környezetvédelmi feladatairól beszélt. Lipcsák Melinda az Energiaközpont Nonprofit Kft. környezetvédelmi és stratégiai igazgatója tartott ismertetőt az energetikai beruházások támogatási rendszeréről. Az előadások sorát Ritter Attila, az IMS Kft. képviselője előadása zárta a Környezet és Energia Operatív Programról.

Ezek után a résztvevők konzultáció keretében vitatták meg az elhangzottakat, illetve osztották meg egymással a szakterületen szerzett tapasztalataikat.

A kétnapos rendezvényt Sági János mérnök ezredes, a HM FHH II igazgatóhelyettese zárta. Hangsúlyozta: a továbbképzés több szempontból is sikeres volt. Egyrészt megismerhették egymást a tárca környezetvédelemmel foglalkozó szakemberei, másrészt az előadások minden résztvevő számára sok új információt, gondolatokat és impulzusokat adtak. Kihangsúlyozta a HM FHH II azon célkitűzését, mely szerint a szakállomány ismereteinek további bővítése és elmélyítése a jövőbeni feladatok között szerepel, amit ezen és az ehhez hasonló rendezvények lebonyolításával kívánnak megvalósítani.

(Írta: dr. Szendyné Horváth Julianna őrnagy)