Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jócskán megnőhet a magyar szerepvállalás Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. május 4. 19:48

Jelentősen emelkedhet jövőre a magyar katonai szerepvállalás Afganisztánban – vált ismertté vasárnap a közép-ázsiai országban Szekeres Imre honvédelmi miniszter kétnapos hivatalos látogatásának zárónapján.

A jelenleg Észak-Afganisztánban szolgálatot teljesítő bő 200 főn felül idén októbertől magyarok veszik át – előreláthatólag 60 fő – a kabuli nemzetközi repülőtér irányítását, emellett a tervek szerint jövő év első felében magyar katonák kapcsolódhatnak be az afgán hadsereg két zászlóaljának kiképzésébe; két afganisztáni helyszínen összesen legalább félszázan.

Magyarország 2006 szeptembere óta működtet egy bő 200 fős Tartományi Újjáépítő Csoportot (PRT) Baglán tartományban, a fővárostól, Kabultól északra. Szekeres Imre Mazari-Sarifban tárgyalt Dieter Dammjacob dandártábornokkal, a nemzetközi biztonsági erő (ISAF) északi regionális parancsnoksága vezetőjével és az afgán hadsereg északon állomásozó 202. számú hadtestének parancsnokával, Murat tábornokkal. A megbeszélések után Havril Andrással arról tájékoztatták a magyar sajtót, hogy 20-25 magyar kiképző kezdi meg a jövő évtől egy afgán lövészzászlóalj kiképzését nem messze a PRT központjától, Pol-e Khumritól. A feladat teljesítése előreláthatólag több éven át eltart majd; a magyarok a tervek szerint hat hónapos váltásban végzik majd a munkát, amelyhez azonban – mint arra Szekeres Imre utalt – egyelőre nem adott az összes infrastrukturális feltétel. „Bízom benne, hogy az afgán védelmi minisztérium döntése nyomán felgyorsul ez a folyamat" – mondta a honvédelmi miniszter.

1595876111

Havril András szerint alapvető cél, hogy az afgánok minél előbb maguk vegyék át a saját biztonságuk felügyeletét, s magyar részről ezt próbálják elősegíteni. A vezérkari főnök hozzáfűzte, hogy Murat tábornok külön köszönetet mondott azért, hogy a magyar irányítás alatt álló bagláni PRT – amelyben szlovák, bolgár és horvát katonák is szolgálnak – többek között takarókkal segítette a környékbelieket az idei rend

1595876111
kívül kemény tél idején.

Mindezen felül Magyarország jövő tavasszal 12-14 fős műveleti egységet vezényel a muzulmán országba, előreláthatólag vagy a fővárosba, Kabulba, vagy a nyugati országrészbe – mondta el Szekeres Imre Kabulban és a dél-afganisztáni Uruzgán tartományban folytatott tárgyalásai után.

A honvédelmi miniszter emlékeztetett arra, hogy a kormány tavaly ötpárti egyeztetést tartott ez utóbbi vállalásról, mert fontosnak tartotta ezt a konzultációt annak ellenére is, hogy a kormány – NATO-műveletről lévén szó – saját hatáskörében, parlamenti hozzájárulás nélkül dönthetett a kérdésről.

Fotó: Koszticsák Szilárd (MTI)/honvedelem.hu