Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kaczynski-baleset: még sokkban a világ

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 12. 9:29

Nyilvánosan felravatalozzák kedden a repülőgép-balesetben elhunyt Lech Kaczynski lengyel elnök koporsóját. Az elnök földi maradványait tartalmazó koporsót vasárnap délután helyezték el a lengyel elnöki palota kápolnájában, oda azonban mindeddig csak a családtagok és a néhai államfő munkatársai léphettek be.

Vélhetően szombaton temetik a repülőszerencsétlenségben elhunyt Lech Kaczynskit. Pawel Gras kormányszóvivő közölte: helyettes parancsnokok már átvették a hadsereg irányítását, illetve a központi bank élére is kineveztek egy ügyvezető igazgatót. Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője elhalasztotta hétfőre tervezett varsói látogatását a tragédiára való tekintettel. Ashton Lech Kaczynski elnökkel és Radoslaw Sikorski külügyminiszterrel találkozott volna, és ellátogatott volna a lengyel parlamentbe.
Lech Kaczynski súlyos beteg édesanyját továbbra sem értesítették a fia haláláról – mondták el vasárnap a varsói katonai kórházban. Tekintettel egészségi állapotára, fia (Jaroslaw, az elhunyt elnök ikertestvére) nem kívánta, hogy tájékoztassuk" – mondta Piotr Dabrowieczki, a kórház szóvivője. “Jadwiga Kaczynska állapota súlyos, de stabil. Sokat alszik, néha magához tér" – tette hozzá a szóvivő. A 83 éves Kaczynska asszonyt március közepén szállították a kórház intenzív osztályára szív- és vérnyomáspanaszokkal.

A lengyel elnöki gép szombaton zuhant le, fedélzetén 96 emberrel a szmolenszki repülőtér közelében. A lengyel elnök, felesége, a hadsereg több vezetője, a jegybank kormányzója, és több más vezető lengyel személyiség a katyini (Katyn) emlékhelyre tartott, ahol 1940-ben lengyelek ezreit végezte ki a szovjet belbiztonsági szolgálat (NKDV).

1595900107
 

Lengyelország gyászol

Két percre megállt az élet egész Lengyelországban vasárnap délben, hogy így emlékezzenek a repülőbalesetben meghalt államfőre és népes kíséretére. A lengyel televíziós felvételek tanúsága szerint az ország különböző pontjain a szirénák hangjára megállt a forgalom, az emberek mozdulatlanul és némán – gondolataikba merülve – élték át a megemlékezés pillanatait. A parlament épülete előtt a kormány tagjai, a képviselők és a szenátorok mécseseket gyújtottak, a város történelmi központjában álló épületet és környékét virágok és gyertyák tengere borítja.

A szombaton bekövetkezett légi katasztrófa helyszínén, Szmolenszkben Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök személyesen rótta le kegyeletét Lech Kaczynski lengyel államfő előtt, majd jelenlétében szállt fel a lengyel légierő repülőgépe a koporsókkal. A repülő vasárnap délután röviddel 15 óra után megérkezett a varsói katonai repülőtérre, ahol a család és a politikai elit, köztük Donald Tusk miniszterelnök és Jaroslaw Kaczynski (az elhunyt elnök ikertestvére) fogadta. Maria Kaczynska holttestét még nem azonosították, ezért nem tudták a férjével együtt Varsóba szállítani – mondta Tomasz Brezinski, az elnöki hivatal szóvivője.

1595900107
 

A hagyományosan mélyes vallásos Lengyelország lakosságának 90 százaléka katolikus. A gyászoló lengyelek tömegesen vettek részt a vasárnapi délelőtti miséken, amelyeken az előző nap bekövetkezett repülőszerencsétlenség áldozataira emlékeztek. Politikai hovatartozástól függetlenül minden lengyelt megrendített a tragédia, amelyben az államfő és felesége mellett odaveszett szinte a teljes vezérkar, számos politikus – szenátorok és képviselők -, a jegybank elnöke, a katyni mészárlás áldozatainak hozzátartozói. Sokan voltak olyanok is, akik nem kedvelték az államfőt, de emléke előtt tisztelegni akarnak. “A mi elnökünk volt, függetlenül attól, hogy mit gondoltunk róla" – mondta egy fiatal nő. Lengyelországban minden bevásárlóközpont zárva tartott vasárnap. A zászlókat félárbocra eresztették, s nemcsak az állami intézményeken, hanem a magánházakon is.

Magyarországon is gyásznap lesz a temetés napja

A kormány nemzeti gyásznappá nyilvánítja a lengyel elnök temetésének napját – jelentette be Bajnai Gordon, miután személyesen nyilvánította ki részvétét Lech Kaczynski halála miatt a budapesti Lengyel Nagykövetségen vasárnap.
A miniszterelnök – miután beírt a gyászkönyvbe – mécsest gyújtott és virágot helyezett el a nagykövetség épületének kerítésénél Balázs Péter külügyminiszterrel közösen.

Bajnai Gordon újságíróknak azt mondta: ami történt, az nemcsak Lengyelországnak, hanem az egész világnak veszteség. Mivel pedig Magyarországot és Lengyelországot évszázados barátság fűzi össze, mi még mélyebben érezzük ezt a veszteséget – tette hozzá.
Emlékeztetett arra, korábban azt kérte valamennyi magyartól, hogy vasárnap déltől álljon meg két percre, és emlékezzen néma főhajtással az áldozatokra.

Dr. Szekeres Imre, a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere és Tömböl László mérnök vezérezredes, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnöke közleményük szerint leírhatatlan megdöbbenéssel és mély fájdalommal értesült a tragédiáról.
A honvédelmi miniszter és a vezérkarfőnök őszinte részvétüket és mély együttérzésüket fejezték ki Bogdan Klich lengyel védelmi miniszternek, az elhunytak hozzátartozóinak, valamint a Lengyel Köztársaság minden állampolgárának, fájó szívvel osztozva gyászukban a felfoghatatlan tragédia miatt.
A sorscsapásban, amely a lengyel hadsereg vezetőinek életét is követelte, a Magyar Honvédség minden katonája őszintén együttérez lengyel bajtársaikkal – szögezi le a közlemény.

Tragikus egybeesés

A sors szörnyű iróniája, hogy az államfő vezette lengyel küldöttség a katyni mészárlás 70. évfordulójának alkalmából utazott Oroszországba, és halt meg ugyanott, ahol egykoron a lengyel elit színe-java. Sztálin parancsára 1940 tavaszán mészároltak le a Szmolenszk melletti Katynban, illetve másutt mintegy 22 ezer lengyel hadifoglyot, (részben tartalékos) tiszteket, főtiszteket és polgári személyeket. A mészárlást a legnagyobb titokban hajtották végre, a hozzátartozókat pedig deportálták.

1595900107
A lengyel nemzeti emlékezet számára Katyn (oroszul: Katiny) olyan jelentőséggel bír, mint a magyarok számára az aradi vértanúkra vagy az 1956-os forradalmat követő megtorlás áldozataira való emlékezés. A Katynban, illetve másutt végrehajtott vérengzést – mintegy 22 ezer lengyel hadifogoly, (részben tartalékos) tisztek, főtisztek és polgári személyek – lemészárlását, Lavrentyij Berija belügyi népbiztos javaslatát jóváhagyva 1940. március 5-én szavazta meg a szovjet kommunista párt politikai bizottsága Sztálin elnökletével. Három lengyel hadifogolytábor 15 ezer lakóját és további mintegy 7 ezer bebörtönzött lengyel civilt tarkón lőttek, tetemüket közös sírokba vetették. A mészárlást a legnagyobb titokban hajtották végre, a hozzátartozókat pedig deportálták.

Lengyelországban megütközést keltett, és heves vitákat váltott ki, amikor egy hónappal ezelőtt nyilvánosságra került, hogy a bűntény idei 70. évfordulóján külön megemlékezést tart a kivégzések egyik helyszínén, a Szmolenszk melletti katyni erdőben felállított emlékműnél a két legfőbb lengyel közjogi méltóság, Donald Tusk miniszterelnök, illetve Lech Kaczynski államfő. A szombaton lezajlott tragédia, az elnöki különgép lezuhanása, Kaczynski és számos kiemelkedő lengyel állami és társadalmi személyiség halála még gyászosabb megvilágításba helyezi Tusk és Kaczynski évek óta tartó rivalizálását.

A központi ünnepségeket éppen szombaton rendezték volna, a Lengyel Harci és Vértanúsági Emlékhelyeket Gondozó Tanács, illetve annak elnöke, a szintén szerencsétlenül járt Andrzej Przewoznik államtitkár, kiváló történész szervezésében. Erre meghívták a katyni családokat (az egykori áldozatok hozzátartozóit, leszármazottait), a háború veteránjait, cserkészeket is, akik különvonattal utaztak a helyszínre, de egy részüket Kaczynski az elnöki különgép fedélzetére vette.

Az elnök és a miniszterelnök közötti viszály egy ideje abban csúcsosodott ki, hogy másként értelmezték az alkotmány előírásait a lengyel külpolitika legmagasabb szintű képviseletére. Kaczynski szerint erre az államfő, míg Tusk szerint a miniszterelnök jogosult. Ez a helyzet ismert konfliktusokhoz vezetett, például az Európai Unió csúcstalálkozóin és számos varsói diplomáciai eseményen, ahol az akkreditált újságírók gyakran külön azonosítót (badge) kaptak az államfői és a miniszterelnöki hivataltól, de mindkettő csak az általa kiadottat fogadta el.

Amikor kiderült, hogy Tusk április 7-én, a központi megemlékezés előtt három nappal külön tart megemlékezést Katynban, és erre Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnöktől kapott meghívást, a lengyel elnök hivatala úgy nyilatkozott, hogy bár véleménye szerint ezen a fontos évfordulón együtt kellene lerónia az áldozatok előtt kegyeletét az államfőnek és a miniszterelnöknek a helyszínen, de megértik, ha Tusk a saját diplomáciai naptára miatt ezt külön teszi meg, és eközben kétoldalú találkozót tart orosz kollégájával.

A katyni vérengzés a bonyolult lengyel-orosz viszony nehéz fejezetei közé tartozik. A lengyel szejm egy nappal a központi ünnepség előtt fogadott el határozatot, követelve a tömeggyilkosság áldozatainak rehabilitálását, és felszólítva az orosz hatóságokat, hogy nyissák meg a levéltári anyagokat a további kutatás számára. Orosz részről nagy gesztusnak számít, hogy Putyin elment Katynba, és ott Tuskkal együtt áldozott a meggyilkoltak emlékének.

Kaczynski nemzeti konzervatív politikus volt, aki különösen érzékenyen reagált a két nagy szomszéddal, Németországgal és Oroszországgal fennálló viszony minden rezdülésére, de igyekezett megtalálni a közös hangot mindkettővel. Vonatkozik ez másfelől a mai orosz vezetésre is, amely Kaczynskit is meghívta az idei győzelem napi – a második világháború befejezésének 65. évfordulója alkalmából rendezendő – központi ünnepségre Moszkvába, ahová Kaczynski mellett meghívást kapott Wojciech Jaruzelski tábornok, volt lengyel elnök, azon kilenc volt államfő között, akik a háború európai frontjain harcoltak. Kérdés, hogy ezek után ki fogja képviselni Lengyelországot a moszkvai ünnepségen, de még inkább az, hogy a szombati tragédia milyen hatással lesz az igazság felderítésére, az áldozatok rehabilitálására és a lengyel-orosz viszony egészére.

Kapcsolódó anyag:

A
lengyel elnöki gépnek nem volt technikai problémája 

Hibázott Kaczynski pilótája