Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb orosz rakétás cirkáló az Indiai-óceánon

Szöveg: Háború Művészete |  2010. április 12. 9:34

A Moszkva rakétás cirkáló április 9-én hajózik ki az Indiai-óceánra teljesítve küldetését, azaz erősítve az orosz haditengerészeti jelenlétet a térségben, valamint számos különféle haditengerészeti gyakorlatot is végrehajtva – jelentette ki a napokban az orosz haditengerészet egyik magas rangú tisztviselője.

A Fekete-tengeri flotta zászlóshajója egyúttal csatlakozik a már a térségben lévő további hadihajókhoz, mint a Nagy Péter nukleáris meghajtású csatacirkálóhoz, amely még március utolsó napján hagyta el a szeveromorszki kikötőt, az orosz Északi flotta kikötőjét.

Tervek szerint a Moszkva rakétás cirkáló, egy tengerészgyalogsági különítménnyel a fedélzetén keresztülhajózik a Földközi-tengeren, át a Szuezi-csatornán, és végül megérkezik az Indiai-óceánra, ahol a már korábban odaérkező Északi flotta hadihajóival egyetemben fog szolgálatot teljesíteni.

A Moszkva, egy Szláva-osztályú rakétás cirkáló, amelyet vízfelszíni hajók, valamint tengeralattjárók, továbbá repülőgépek megsemmisítésére terveztek. A cirkáló fegyverzete 16 darab SS-N-12 Sandbox hajók elleni rakétákból áll, amelyeket a hajó két oldalán helyezetek el négyes párokban.

Oroszország még 2007-ben jelentette be, hogy szándékában áll kiterjeszteni a haditengerészeti erejét a világ óceánjaira, amely mára már megvalósulni látszódik, ugyanis a világ egyik legütőképesebb haditengerészeti erejét mondhatja magáénak, a jelenleg hadrendben lévő hajói alapján. Az orosz Csendes-óceáni flotta harcászati egysége egy Udaloj-osztályú rakétás rombolót (Marsal Saposnikov) valamint egy mentőhajót és egy tankerhajót foglal magába, amely jelenleg a szomáliai partoknál teljesít szolgálatot a kalóztámadások megfékezése érdekében.

A Szláva-osztályba tartozó Moszkva rakétás cirkáló az orosz haditengerészet egyik legnagyobb harcértékű egysége, mely irányított, nagy hatótávolságú rakétafegyverzetével hatékonyan harcolhat akár egész flottacsoportok ellen, ugyanakkor puszta jelenlétével is nyomást gyakorolhat az ellenfélre.