Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kármentesítés az ócsai üzemanyagbázison

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. július 24. 14:12

Mintegy százezer köbméternyi szennyezett talaj és ötvenezer köbméternyi szennyezett felszín alatti víz tisztul meg száz százalékosan a Magyar Honvédség ócsai üzemanyagraktárának szénhidrogén-szennyezettség alóli kármentesítése során.

A munkálatok lényegi folyamatait ismertető július 24-ei sajtótájékoztatón dr. Keszthelyi Gyula, a Honvédelmi Minisztérium Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatalának (HM FHH) főigazgatója és dr. Szabó Kinga, a HM FHH környezetvédelmi osztályának vezetője mellett felszólalt Bukodi Károly, a település polgármestere is.

A projekt célja az Ócsa külterületén fekvő, jelenleg használaton kívüli üzemanyagbázis területén feltárt szénhidrogén-szennyezettség megszüntetése, a kármentesítés. A területen a ’30-as évek elejétől egészen 1997-ig tároltak üzemanyagot: a környezeti terhelést a szénhidrogén-származékok elszivárgásai okozták. Ezek részben benzin-, részben gázolaj-eredetűek voltak. A kármentesítés elsődleges célja, hogy a szennyezés ne veszélyeztesse a környezet élő és élettelen elemeit. Ennek érdekében a szennyezett talajt és talajvizet teljes egészében kitermelik, a felúszó szénhidrogéneket lefölözik, depóniateret és nyeletődrét építenek ki, illetve kezelőtérré alakítják a talajkitermelési munkagödröt. Utóbbiban zajlik majd a szennyezett talaj mosatásos és mikrobiológiai kezelése. A kezelt talaj már nem szennyezi felül a felszín alatti vizeket, ezért a maradék szennyezett víz visszatermelésével és tisztításával teljes egészében megszűnik a természetes környezeti elemek veszélyeztetettsége. A talajvíz kármentesítése után a rétegvíz-szennyezéstől is megszabadulnak majd.

A projekt kivitelezési munkái az idei év májusától 2015 júniusáig tartanak: ennek során több mint százezer köbméternyi szennyezett földtani közeg és közel ötvenezer köbméternyi felszín alatti vizet tisztítanak majd meg. Ehhez előzetesen a munkaterületen található tartályokat, csővezetékeket és építményeket is el kell bontani. A munkálatok a környék lakosságának zavarása nélkül, kizárólag az objektum területén belül zajlanak.

Fotó: Tóth László