Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonazene a Vár árnyékában

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. május 25. 8:08

Tata város lakosai nem mindennapi eseménynek lehettek tanúi. A Honvédelmi Minisztérium, Tata Város Önkormányzata, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, a Városkapu Zrt. és a házigazda MH 25. Klapka György Lövészdandár szervezésében első alkalommal – hagyományteremtő jelleggel – rendezték meg a Tatai Regionális Katonazenekari Fesztivált.

A fesztivál – amelyen részt vett Tömböl László mérnök altábornagy az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is – pénteken délután három órakor négyszeres meglepetéssel kezdődött, ugyanis a résztvevő zenekarok a város négy különböző pontján köszöntötték a lakosságot.
A székesfehérvári helyőrségi zenekar – Karnizs Csaba százados vezetésével – a Kossuth téren, a veszprém helyőrségi zenekar – Horváth Adrián főhadnagy vezényletében – az Országgyűlés téren adta elő műsorát.

A Dalmadi Zoltán százados vezette, szentendrei MH Kiképző Bázis zenekara a Kastély téren, a Klapka-dandár helyőrségi zenekara pedig – melyet Román Géza főhadnagy vezényelt – az Angolparkban játszott térzenét közel egy órán keresztül.

Mindez igazi meglepetés volt és a zenekarok játékának hangjára percek alatt több száz járókelő gyűlt össze, hatalmas tapssal jutalmazva az előadókat.
A fesztivál csúcsa azonban az összevont zenekari produkció volt a Várkanyarban, a tatai Vár árnyékában.

A közel száz tagú összevont zenekar bevonulását követően csendült fel a Tatai Fesztiválfanfár, melyet Balázs Attila főhadnagy – a fesztivál házigazdájának, a 25. Klapka György Lövészdandár helyőrségi zenekarának zenekarvezetője – írt és hangszerelt.

1595876717

Michl József, Tata város polgármesterének és Huszti András dandártábornok, a 25. Klapka György Lövészdandár parancsnokának megnyitó beszédei után a zenekarok külön-külön adták elő egyedi zenés alaki bemutatóikat, melyek a klasszikusoktól kezdve a könnyűzenéig nyújtottak sokszínű zenei élményt. A saját bemutatókat követően újból együtt zenélt mind a négy zenekar, előadásukban hallható volt John Williams Olimpiai Fanfárja, Fuèik Fiorentiner-indulója, Elgar Pompa és dicsőség című zeneműve, a magyar klasszikusok közül pedig Kodály Zoltán, Ábrahám Pál művei is felcsendültek.
Az összevont zenekarokat nem csak Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere és Kovács Tibor őrnagy, az MH Központi Zenekarának karmestere, hanem mind a négy helyőrségi zenekar vezetője is vezényelte.

A katonazenészek munkája érdekes kettősséget takar. Katonák és művészek egyben. Azt gondolhatnánk, hogy a katonai hivatással, gondolkodásmóddal és a merev szabályokhoz kötött élettel nem egyeztethető össze a művészi alkotómunka szabadsága, de ez nem így van.
A mindennapokon a katonazenészek végrehajtják szolgálati feladataikat, részt vesznek az előírt kiképzési feladatokban, s ha kell, árvízvédelmi munkálatokon rakják a homokzsákot, esküjükhöz híven védik az állampolgárok életét és javait. Emellett próbálnak, és műveket alkotnak.
Ezen a májusi napon munkájuk gyümölcsét mutathatták meg az egész város lakosságának nagyon nagy tetszést aratva, és maradandó élményekkel gazdagítva őket.

További képek:

1595876718
1595876718
1595876718

Kép és szöveg: Pogrányi Zoltán