Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hová tűntek a dollármilliárdok?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. május 24. 15:43

Mintegy nyolcmilliárd dollárt fizetett ki az amerikai védelmi minisztérium Irakban működő alvállalkozóknak a csalásellenes szövetségi könyvviteli szabályokat megsértve – derült ki a tárca belső ellenőrzéséből.

Az egyik parlamenti bizottság által nyilvánosságra hozott, Washingtonban helyi idő szerint pénteken ismertetett jelentésből kiderült: a könyvvizsgálók által ellenőrzött 8,2 milliárd dolláros kiadásból a Pentagon 7,8 milliárd dollárral nem tudott szabályosan – megfelelő elismervényekkel, okmányokkal dokumentáltan – elszámolni. A 7,8 milliárd dollárt az Irakba vezényelt amerikai haderőnek különféle anyagokat szállító és szolgáltatásokat biztosító, a hadsereggel alvállalkozói viszonyban lévő amerikai és iraki cégeknek fizették ki.

Az ellenőrzés ezenkívül feltárta, hogy az Egyesült Államok úgy költött el 1,8 milliárd dollárt befagyasztott vagy lefoglalt iraki betétekből, hogy annak bármiféle nyoma maradt volna. A könyvvizsgálók 53 olyan kifizetési bizonylatot találtak, amelyekből nem derült ki, hogy hova került a kifizetett összeg.

A jelentés megemlített egy 320 millió dollárnak megfelelő értékű készpénzes kifizetést, amelyet mindössze egyetlen aláírás alapján, “irakiak fizetése" címszó alatt teljesítettek.

Tavaly novemberben a Pentagon egy másik belső vizsgálata már fényt derített arra, hogy a tárca nem tudott megfelelően elszámolni az Irakba vezényelt csapatok támogatására elköltött több mint ötmilliárd dollárral. Ez felháborodást keltett az ellenzéki Demokrata Párt soraiban, amely bírálja, hogy az amerikai haderő erősen függ az Irakban alvállalkozóként dolgozó magáncégektől, illetve hogy e viszony csalásokra és korrupcióra ad lehetőséget.

Címkékvizsga