Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két nemzet hőséről nyílt kiállítás a Várban

Szöveg: Z. T. |  2011. január 7. 12:16

Ünnepélyes keretek között került sor a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban a Két nemzet hőse, Asbóth Sándor című időszaki kiállítás megnyitójára. A kiállítást dr. Kedves Gyula ezredes a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Múzeum igazgatója nyitotta meg január 7-én, pénteken délelőtt.

Asbóth Sándor

Az angol eredetű Asbóth család generációiból számos nagy egyéniség emelkedett hazánk legkiválóbbjai közé. Egyikük, Asbóth Sándor 200 éve, 1811. december 18-án, Keszthelyen látta meg a napvilágot. Édesapja, Asbóth János a Georgikon tanáraként egyik szervezője volt a keszthelyi
Helikon-ünnepségeknek.

1595912422
Asbóth Sándor mérnöknek tanult, ifjú szakemberként részt vett az Al-Duna szabályozásában, a Lánchíd építési munkálataiban, majd 1844-48 között Temes megye igazgató főmérnökeként tevékenykedett. 1848 decemberében  csatlakozott a honvédsereghez, ahol elsősorban mérnöki tudását hasznosíthatta. 1849. április 20-án őrnaggyá nevezték ki, a hadügyminisztériumba került, majd hamarosan Kossuth Lajos szárnysegéde lett.

A szabadságharc leverése után Kossuth Lajossal együtt hagyta el az országot, s követte őt emigrációs állomásain. A kormányzó legszűkebb bizalmasai köréhez tartozott.

1851-ben, New Yorkban telepedett le, ahol mérnökként helyezkedett el, többek között közreműködött a Central Park tervezésében, ő használt először aszfaltot a new yorki járdák burkolására. A polgárháború kitörésekor, a magyar emigránsok többségéhez hasonlóan, csatlakozott az északiak seregéhez, hamarosan Frémont tábornok vezérkari főnöke lett. 1862-ben a Pea Ridge-i csatában tanúsított vitézsége miatt dandártábornokká nevezték ki. 1863 őszétől Nyugat-Florida katonai parancsnokaként – többek között – feketékből álló egységeket szervezett. 1864. szeptember 27-én a Marianna melletti csatában súlyosan megsebesült, egy puskagolyó a koponyájába fúródott, amit sohasem sikerült eltávolítani onnan.

A polgárháború befejezése után, 1866-ban az Egyesült Államok argentínai nagykövetévé nevezték ki, de hamarosan ellátta az Uruguayban is képviseletet is. Buenos Airesben halt meg 1868. január 21-én. Végső kívánsága, hogy az Egyesült Államok földjében nyugodjon, 1990-ben teljesült, hamvait a Washingtonban, az arlingtoni hősi katonai temetőben, helyezték örök nyugalomra.

Halála óta két nemzet őrzi Asbóth Sándor emlékét.

1595912422