Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiásni sikerült – kiemelni nem

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2008. június 10. 17:05

Az afganisztáni magyar tűzszerész katona halálának körülményeivel kapcsolatosan néhány újabb részlet derült ki délután, amikor is dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter videokonferencia keretében meghallgatta Simon Attila ezredes, az MH Tartományi Újjáépítési Csoport parancsnokának jelentését.

A parancsnok elmondta, hogy a földbe ásott másodlagos robbanószerkezetet a tűzszerész robotnak sikerült kiásnia és az általa készített felvételek alapján úgy tűnt, hogy a zsákban elhelyezett bomba kilógó kábeleit is sikerült elvágnia. A házilag gyártott szerkezet súlya ugyanakkor meghaladta a robot képességeit, ezért kiemelnie már nem sikerült azt.

Simon Attila ezredes a nap folyamán rendkívüli állománygyűlést hívott össze, ahol tájékoztatta az Afganisztánban szolgáló állományt a tragédia eddig napvilágra került részleteiről. A parancsnok megerősítette: a tűzszerészek „világszínvonalú" felszereléssel dolgoznak a műveleti területen.

– Sajnos a helyi lázadó erők idővel kitapasztalják a katonák eljárásait. A másodlagos robbanószerkezetek célja részben az, hogy az elsődleges robbanószerkezet okozta károk mentesítésében részt vevő erőkben kárt tegyenek – felelte újságírói kérdésre Simon Attila ezredes.

A táborban a katonák közösen, pszichológusok és tábori lelkészek segítségével próbálják feldolgozni a szörnyűséget. A vizsgálatok természetesen tovább folynak.

Dr. Szekeres Imre bizalmáról biztosította a parancsnokot és leszögezte: fel fogják dolgozni a tragédia tapasztalatait és meg fogják tenni a szükséges intézkedéseket.
A sors iróniája egyébként, hogy a honvédelmi miniszternek éppen a rajparancsnoki beosztásban szolgáló Kovács Gyula főtörzsőrmester mutatta be afganisztáni látogatása idején a tűzszerész robot működését és a speciális védőruhát.

fotók: Rácz Tünde