Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tragédia Afganisztánban

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2008. június 10. 15:10

Magyar idő szerint reggel hét órakor, Afganisztánban szolgálatteljesítés közben elhunyt Kovács Gyula főtörzsőrmester, 30 esztendős tűzszerész. A Honvédelmi Minisztérium rendkívüli sajtótájékoztatóján Bocskai István, a HM szóvivője bejelentette: dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította, illetve posztumusz hadnaggyá léptette elő a tragédiában életét vesztett magyar katonát.

A haláleset körülményeivel kapcsolatosan a vizsgálat még zajlik. Jelenleg annyit tudni, hogy magyar Tartományi Újjáépítési Csoporthoz (PRT) reggel érkezett a bejelentés, miszerint Baghlan City közelében egy afgán gépjármű úgynevezett improvizált robbanótestre (ID) hajtott, ami működésbe lépett. A magyar tűzszerész-járőr (három fő, illetve a gépkocsivezető) annak rendje s módja szerint kiszállt a helyszínre, ahol a terület átvizsgálása után egy második robbanótestre bukkantak. Az ilyenkor szokásos gyakorlatnak megfelelően a tűzszerészek felvették a védőruhát, majd először az amerikai katonák által is alkalmazott, korszerű tűzszerész-robottal próbálták meg hatástalanítani a bombát.

Hajdú Gábor mérnök ezredes, az MH 1. Hadihajós és Tűzszerész Zászlóalj parancsnoka elmondta: a földbe telepített bomba tömege minden bizonnyal meghaladta a 25 kilogrammot – a robot ugyanis maximum ilyen súlyú szerkezettel képes megbirkózni. Következő lépésként a tűzszerészek megpróbálták hurok segítségével biztonságos helyre vontatni a bombát, ám a folyamat közben – eddig ismeretlen okok miatt – az felrobbant.

– Kollégánk rendkívül jól képzett, speciális szakmai ismeretekkel is bíró katona volt. Hivatástudatára jellemző, hogy már másodízben teljesített szolgálatot Afganisztánban. Sajnos a tűzszerész-tevékenységben mindig benne rejlik a tragédia lehetősége – fogalmazott a parancsnok.

Bocskai István hozzáfűzte: az elmúlt hónapokban a biztonságot növelő speciális eszközökkel és felszereléssel látták el az Afganisztánban dolgozó magyar katonákat. Az MH P

RT állománya jelenleg közösen próbálja meg feldolgozni a történteket, miközben a Honvédelmi Minisztérium illetékesei elrendelték a mindenre kiterjedő vizsgálat lefolytatását.

Délután Simon Attila ezredes, az MH PRT parancsnoka videokonferencián számol be a legújabb információkról. A videokonferencián elhangzottakról honlapunkon rövidesen olvashatnak!

fotó: Rácz Tünde