Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiemelt biztonsági intézkedések a Bevetési Irányon

Szöveg: Szűcs László |  2008. október 8. 17:18

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter is részt vett a Bevetési Irány 2008 gyakorlat fő látogatói napján október 8-án, a Veszprém közelében található „nullaponti” lőtéren. A Magyar Honvédség dinamikus és statikus bemutatója szerepelt a programban.

Kiemelt biztonsági intézkedések: a köztársasági őrezred tűzszerészei, bombakereső kutyák, az újságírók fényképezőgépeit, kameráit átvizsgáló, fülükben rádió adó-vevőt viselő, napszemüveges, öltönyös biztonsági emberek. Ez előzte meg a kormányfő látogatását a Magyar Honvédség idei legnagyobb kiképzési rendezvényén, a Bevetési Irány 2008 gyakorlaton.

Gyurcsány Ferencet miniszterelnököt a honvédelmi miniszter, Szekeres Imre kísérte el a Veszprém közelében található gyakorló-, és lőtérre, ahol augusztus vége óta csaknem kétezer katona vesz részt a Magyar Honvédség idei legnagyobb gyakorlatán.

A látogatói napra meghívták a Magyar Honvédség korábbi vezérkari főnökeit, a megyei védelmi bizottságok elnökeit, a társfegyveres szervek képviselőit, valamint a lőtér és a gyakorlótér közelében található települések polgármestereit is. De ellátogattak a Magyarországra akkreditált katonai attasék is, és természetesen részt vettek a minisztériumok vezetői. Így jelen volt dr. Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára is.

A magas rangú vendégeket a „nullaponti" szemletorony előtt Havril András vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, illetve Tömböl László mérnök altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) parancsnoka katonai tiszteletadással fogadták, majd a látogató napot Szekeres Imre nyitotta meg.

A honvédelmi miniszter elmondta: sorrendben a mostani a negyedik Bevetési Irány gyakorlat, amelyen a Magyar Honvédség alakulatai és katonái számot adnak tudásukból, képzettségükből. Ez a gyakorlat teszi lehetővé a katonák felkészültségének felmérését, a harcászati-hadműveleti eljárások, módszerek tökéletesítését.

Elhangzott: a gyakorlaton lehetőség nyílik arra, hogy a kijelölt erők és katonák bemutathassák, a NATO-nak felajánlott zászlóalj harccsoport alkalmazási készenlétét az ország védelmi feladatok során. Emellett lehetőség nyílt arra is, hogy az összhaderőnemi parancsnokság tapasztalatot szerezzen arról, miként tudja elmélyíteni a repülő, a szárazföldi és a logisztikai egységek közötti együttműködést.

– Mint minden évben, idén is egy fiktív helyzetre épült a Bevetési Irány gyakorlat. Amelynek célja az alkalmazási készenlétet elért, a NATO-nak is felajánlott erők működésének ellenőrzés volt. Vagyis arra a gyakorlat arra irányult, hogy a felajánlott erők mire képesek Magyarország fegyveres védelme érdekében. Biztos vagyok benne, a felvonultatott erők bebizonyítják, a Magyar Honvédség alakulatai képesek és készek az ország megvédésére – mondta Szekeres Imre.

 

A látogatói nap dinamikus bemutatóján a harckocsizó szakasszal és páncéltörő rakéta üteggel megerősített lövészzászlóaljra épülő zászlóalj harccsoport az országba betörő fegyveres ellenséges erők megállítását és visszaszorítását mutatta be. A zászlóalj harccsoport harcát a földön egy tüzér üteg, a levegőből pedig négy Mi–24-es harci helikopterből álló raj, valamint három Gripen vadászrepülőgép is támogatta.

A látványos, negyven perces bemutató végén a narrátor szerepét betöltő Benkő Tibor vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnokhelyettese elmondta: a zászlóalj harccsoport a feladatát végrehajtotta, az ellenséget az eredeti országhatár mögé szorította. Ezután feltöltötte erőit, hogy készen álljon egy esetleges újabb ellenséges támadás visszaverésére.

A levegőben és a földön zajló „csata" után a zászlóalj harccsoport felsorakozott állományát Gyurcsány Ferenc köszöntötte. A miniszterelnök értékelésében elmondta: Magyarországot pillanatnyilag nem veszélyezteti közvetlenül katonai kihívás. Ugyanakkor közvetve szembe kell nézni jó néhány biztonsági problémával.

– A Magyar Honvédség az elmúlt években jelentős átalakuláson ment át, s ezt az átalakítást a haderő vezetői sikeresen levezényelték – mondta Gyurcsány Ferenc, majd hozzátette: a Magyar Honvédség nyugalomra és fejlesztésre van szüksége. Nyugalomra, mert a szervezeti átalakítások megtörténtek, és fejlesztésekre, hogy az alakulatoknál jobbak legyenek a feltételek, s a magyar katonák ne maradjanak le a szövetséges hadseregnél szolgáló bajtársaikkal szemben.

A miniszterelnök kiemelte azt is, hogy a jövő évi költségvetésben több jut a Honvédelmi Minisztériumnak, így a Magyar Honvédségnek is. A büdzsé növelésére azért van szükség, mert a békét nem adják ingyen.

– Amit láttam, az alapján úgy érzem, önök felkészültek a feladataikra. De én, mint civil ezt nem tudom pontosan megítélni. Talán az én dicséretemnél fontosabb, hogy a meghívott vendégeink kifejezetten jó véleménnyel voltak az Önök tevékenységéről – mondta zárásként a miniszterelnök.

 

A látogatói nap végén közös sajtótájékoztatót tartott Havril András vezérezredes és Tömböl László mérnök altábornagy. Elhangzott: az idei gyakorlat a Bevetési Irány 2007 folytatása volt. Az első Bevetési Irány gyakorlatot még 2005-ben rendezték meg. Ekkor a haderő törvényekben megfogalmazott feladatait, kialakított képességeit, valamint a zászlóalj és a dandár modul rendszerű szervezeti felépítését mutatták be a szakmai és a civil közönségnek.

2006-ban a Bevetési Irány gyakorlat a modul elemekre épülő műveleti dandár alkalmazási lehetőségein alapult. E gyakorlat volt az előkészítése a Magyar Honvédség afganisztáni szerepvállalásának, vagyis a tartományi újjáépítési csoport alkalmazásának. Emellett kitűzött célként szerepelt a NATO részére felajánlott képességek – a force protection és a korlátozott katonai rendőri képesség – ellenőrzése és bemutatása is, és ugyancsak ekkor használták először a MILES szimulációs rendszert, amely azóta is a katonák kiképzésének egyik meghatározó alapeszköze.

Tavaly pedig a gyakorlat fő célkitűzése az volt, hogy a haderőreformot követően megalakult MH Összhaderőnemi Parancsnokság és alárendelt katonai szervezetek egységes vezetési-irányítási rendszerét működés közben vizsgálják. Tavaly emellett kiemelt szerepet kaptak az úgynevezett békeállapotban megoldandó válságreagáló műveletek is. Ezek közül is elsősorban a katasztrófahelyzetek kezelése, vagyis az árvízvédelmi feladatok, az ipari katasztrófák, súlyos környezeti károk, valamint a súlyos közlekedési baleseteknél nyújtandó feladatok gyakoroltatása szerepelt a gyakorlat napirendjében.

 

– Már ekkor elhatároztuk, hogy 2008-ban az országvédelmi feladatokat, s mindennek az alapját a zászlóalj harccsoportot mutatjuk be a Bevetési Irány gyakorlaton – emelte ki Havril András vezérezredes, aki elmondta azt is, hogy az idei gyakorlaton összesen 1914 katona és 400 technikai és harci eszköz vett részt, a költségvetése pedig 530 millió forint volt.

A Bevetési Irány 2008 gyakorlaton részt vevő állomány a hét végén kezdi meg a hazatelepülést a gyakorló-, és lőtérről a békehelyőrségekbe. A technikai eszközöket és a katonákat vasúton, illetve közúton szállítják majd el Veszprémből.

További képek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Szűcs László