Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy “hétköznap” a hadgyakorlaton

Szöveg: Csák Tímea |  2008. október 8. 10:30

Talán sokak számára kérdés lehet, hogyan is zajlik egy gyakorlaton résztvevő katona mindennapja. Éleslövészet, harcászat, gépjárművek vezetése és katonák irányítása. Ez mind-mind feladata lehet egy fiatal hadnagynak, aki egyben szakaszparancsnoki teendőket is ellát.

Battonyai László az MH 5. Bocskai István Lövész Dandár 62. zászlóalj 3. századának 1. szakaszparancsnoka. A fiatal hadnagy élete gyökeresen megváltozott azok után, hogy augusztus végén társaival együtt kiköltözött a Bakony Harckiképző Központ hajmáskéri gyakorlóterére.

A reggel 5 órai ébresztő, fegyver kiosztás, reggeli, tisztálkodás, sátorrend kialakítás és gépekre szállás a telephelyen mindennapjai szerves részét alkotják. Ezek mellett azonban változatosan teltek a hetek számára attól függően, hogy éppen milyen utasítást kapott.

A Hódmezővásárhelyről vezényelt hadnagy nemcsak feladatot hajt végre, hanem feladatot is szab. Fiatal kora ellenére jelenleg 20 emberért felelős, ám az első két hétben lezajlott KFOR kiképzés idején irányítása alatt 32 fő dolgozott.
Akkor többek között Ellenőrző Áteresztő Pont üzemeltetését, személyek és konvojok kísérését hajtották végre. Naponta több kilométert meneteltek, harcászati eljárásokat gyakoroltak éleslövészettel egybekötve.

„Az azt követő két hétben a század harccsoporttal nem a felkészülésen, hanem a begyakorláson és a gyakorlati jellegen volt a hangsúly."- emelte ki a hadnagy. A különböző szituációkra való reagálás minden egyes alkalommal érdekes feladatnak bizonyult számára.

Szeptember végétől újabb kihívások várták Battonyai hadnagyot és embereit a „Bevetési Irány" gyakorlatra való felkészülés során. Mint mondta, számára ez a legmonotonabb időszak. A feladatok és a parancsok végrehajtása között ugyanis elég sokat kell várakozniuk. Ezekben az időszakokban viszont riportalanyként több toborzófilm elkészítésében is részt vehetett. Azon túl, hogy elmondta miért is érdemes katonának jelentkezni gyakorolták és bemutatták azt is: a gyors előremozgás mellett, hogyan fedezi egy raj egymást, s a harcjármű miként követi a katonák mozgását. Mint mondta, az esti vacsorát és az eligazítást követően lehetőség nyílik az önképzésre, a sportolásra is. Ezzel a katonák többsége- köztük ő is – ha nincs hideg élni is szokott.

Érdekességként elmesélte azt is, hogy már kisgyermek korában vonzották a fiús szakmák, a fegyverek, a katonaság. Tanulmányi eredménye lehetővé tette számára, hogy felvételt nyerjen a tiszti iskolába, s annak elvégzése után három éve Hódmezővásárhelyen szolgál. Szekszárdon élő családja elfogadta, hogy munkája messzire szólítja, hiszen már második alkalommal vesz részt hosszabb gyakorlaton, s külszolgálatot is teljesített Szarajevóban. Bár éles helyzetek akkor nem voltak, a legérdekesebb az volt számára, miként képes több nemzet katonája a sikeres együttműködésre.

Battonyai hadnagy szót ejtett arról is: a gyakorlat során a feladatok maradéktalan végrehajtása mellett az egyik legfontosabb az volt, hogy emberei fiatal kora ellenére is elfogadják. Ezek a napok alkalmat teremtettek a szakmai döntéshozatal és emberi élethelyzetek megoldására is. Az együtt töltött hetek remek lehetőséget nyújtottak arra is, hogy a csapat jól összeszokjon, jobban megismerjék egymást, s megmutassák azt is, ki milyen feladat elvégzésére alkalmas. Ehhez azonban szükség volt „emberségre", a problémák rugalmas kezelése.

A gyakorlatot követően az MH KFOR zászlóalj 2. váltásába készül azért, hogy biztonságos alapot teremtsen a jövőbeni tervei között szereplő családalapításhoz.

fotók: Szanda Zsolt szds.