Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Költséghatékony képességmegosztás Budapest és Zágráb között

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. július 13. 12:39

A hatékony képességmegosztás lehetőségeiről is eszmét cserélt július 13-i budapesti találkozóján Hende Csaba honvédelmi miniszter és Ante Kotromanovic, a Horvát Köztársaság védelmi minisztere.

1595938832
A találkozót követő sajtótájékoztatón Hende Csaba kiemelte: a felek megvitatták az aktuális nyugat-balkáni biztonsági helyzetet, egyetértettek abban, hogy a térség országai számára továbbra is az euroatlanti integráció nyitva tartása jelenti a legfontosabb stabilizáló tényezőt.

Szó volt az afganisztáni szerepvállalásról: részletesen megvitatták a közös horvát−magyar−cseh helikopterpilóta-képzési program elemeit.
A honvédelmi miniszter elmondta: új fejlemény a kétoldalú kapcsolatokban, hogy elvi előzetes politikai megállapodás született a két ország légvédelmi radarképeinek, radarinformációinak jövőbeli megosztásáról. Mindez nemcsak a légtér hatékonyabb védelme miatt előnyös, hanem a költségek kapcsán érvényesítendő kölcsönös takarékosság szempontjából is hasznos. Hamarosan feláll egy szakértői bizottság, amely kidolgozza az együttműködés lehetőségeit a légvédelmi rendszerek közötti mélyebb integráció terén.

Ante Kotromanovic köszönetet mondott a magyar kormánynak és a honvédelmi tárcának Horvátország eddigi támogatása és az elmúlt évtized folyamatos együttműködése, tapasztalatcseréje okán, majd – az említett kooperációkat méltatva – hitet tett a közös tevékenységek további elmélyítése mellett.

 
1595938833
 
1595938833

 
 Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária