Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lőelmélet és tereptan a középiskolában

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. április 29. 13:26

A Honvédelmi Minisztérium Tervezési és Koordinációs Főosztály szakmai konferenciát rendezett a középfokú iskolák igazgatói és tanárai részére Katonai Alapismeretek címmel, mely során bemutatásra került az azonos című tankönyv is. A kötet egyedülálló, mert összhangban van mind az akkreditált kerettantervvel, mind pedig az érettségi követelményekkel.

A rendezvényt Dr. Felházi Sándor mk. ezredes, a Kossuth Lajos Hadtudományi Kar dékánja nyitotta meg. Bevezetőjében a tankönyvről elmondta: két évvel ezelőtt kezdődtek meg a kötetet előkészítő munkálatok, a 2010-2011-es tanévtől pedig bevezetésre kerül majd az oktatásba.

A konferencián a tantárgy oktatásának tapasztalatairól előadást tartott Kedves Albert, a várpalotai Faller Jenő Szakképző Iskola és Kollégium igazgató helyettese – az iskola a Győri Katonai Szakképző Iskola megszűnését követően vette fel a katonai alapismeretek tantárgyat. A szakember ismertette az óraterveket, majd előadásában hangsúlyozta: a szaktantárgy keretein belül a diákok egy elméleti és egy gyakorlati órán vesznek részt, valamint hetente egy testnevelés óra is része az oktatásnak. A tanár kiemelte továbbá az oktatás helyszíneit is: az iskola katonai oktatása saját tantermében, valamint a Bakonyi Harci Kiképző Központban zajlanak. 

A tankönyvet a HM Zrínyi Kommunikációs Kft. adta ki. A Nemzeti Tankönyvkiadó részéről Kojanitz László a konferencián azt mondta: a kötet megjelentetésének célja, hogy motivációt és információt adjon a diákoknak, a tanárok pedig üzembiztos hátteret

1595901040
kapjanak. Mint azt a főszerkesztő hangsúlyozta: a kötetben több mint tíz szerző dolgozott a leckéken, melyek szigorú egységben készültek el. „Sok konkrétum szerepel a fejezetekben, a leckék végén pedig összefoglaló feladatok várnak az olvasóra, és nagyon fontos, hogy e feladatok elsősorban csoportos munkát jelentenek", hangsúlyozta Kojanitz László. Hozzátette: a kötet azért egyedülálló, mert összhangban van mind az akkreditált kerettantervvel, mind pedig az érettségi követelményekkel.

Dr. Novák István, a Novoszolg Kft. ügyvezetője a tanári kézikönyvről tartott előadást. Ebben kifejtette:a kötet segítséget nyújt a tanároknak egy tananyagfelosztással, melyből felkészülhetnek a tanárok. Hozzátette: a kötethez jár egy DVD-melléklet is, amelyen gazdag képanyagok (így többek között az MTI, a ZMNE, a Kiképzőbázisok, valamint a külföldön szolgálatot teljesítő katonák saját fotói, továbbá animációk és felvételek) állnak rendelkezésre.

Magyar Ferenc ezredes, a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály főosztályvezető-helyettese a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium feladataival kapcsolatban a konferencián úgy fogalmazott: már régóta célkitűzés, hogy a fiatalok honvédelemre nevelését kormányhatározattal kell kötelezővé tenni – ezért alakult hát az a projekt is, mely az alap, közép és felsőoktatásra összpontosít. „Céljaink – hogy szakköröket indítsunk, tankönyvet adjunk ki, vagy hogy a honvédelmi alapismeretek tantárgy legyen – által tudjuk bővíteni a fiatalok ismereteit", mondta a főosztályvezető helyettes, aki kiemelte a HM Zrínyi Kft. által készített Katonasuli honlapot is. Mint mondta, a portál fiatalok körében végzett kutatások alapján született meg. „Itt letölthető a tankönyv is, ám számos fotót, videót találhat még az olvasó, ahogyan plusz információkat, vagy épp egy virtuális laktanyát is", tette hozzá.

1595901040
A konferencia második felében a kötet szerzői avatták be a résztvevőket szakterületeik fejezeteibe, a tananyag részeibe: Makalicza József mk. alezredes a lőelmélet és haditechnika ismeretek oktatásáról, Dr. Kállai Attila mk. ezredes a térkép- és tereptani alapismeretek oktatásáról tartott előadást, melyet Dr. Szakra Gábor ezredes az alaki felkészítésről szóló beszéde követett, végül pedig Mihály László az egészségügyi ismeretek oktatásába avatta be a hallgatóságot.

A rendezvényen bemutatkozott a MATASZ (Magyar Tartalékosok Szövetsége) is: Dr. Czuprák Ottó, a szervezet elnöke felhívta a középiskolák tanárainak és igazgatóinak figyelmét arra, hogy a MATASZ tagjai szaktudásukkal képesek lennének elvégezni a feladatot, hogy megfelelően oktassák az iskolákban a tantárgyat.

A rendezvény végén Felházi Sándor zárszavában kiemelte: a katonai alapismeretek egy választható, kredites tantárgy, korántsem kötelező. „Az ország védelme társadalmi ügy, nem csak a honvédség ügye", mondta, és hozzátette: a könyv megjelenése nem toborzásról, hanem a hazaszeretetről, a honvédelemről és az állampolgári ismeretekről szól.

A dékán elmondta: a 2008/2009-es évben négy intézményben összesen 32 fő tett eredményes vizsgát a tárgyból. A jövőt illetően kifejtette: a Zrínyi készen áll a tanárok felkészítésére, ahogyan a Honvédelmi Minisztérium is elkötelezett az ügy érdekében. mint mondta,  az új érettségi követelmények akkreditációja lehetővé teszi, hogy 2012-től közép és emelt szintű érettségi vizsgát tegyenek a tárgyból a diákok. Mindemellett addig is, a Zrínyi Egyetem nagy hangsúlyt fektet nyári táboraira, ahogyan a repülőtér-és laktanyalátogatásokra is középiskolások számára.

1595901040
1595901040
 

1595901041
1595901041
1595901041
1595901041
 

Fotó: Kánya Andrea