Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Janukovics aláírta a flottaszerződést

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 29. 14:24

Viktor Janukovics ukrán elnök csütörtökön aláírta az új ukrán–orosz flottamegállapodást, és egyúttal nyilatkozatban fordult az ukrán néphez, védelmébe véve a dokumentumot. A megállapodást Janukovics Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel a múlt héten kötötte meg Harkivban.

Kedden a duma (az orosz parlament alsóháza) egyhangúlag ratifikálta a dokumentumot, viszont ugyanaznap a kijevi törvényhozásban az ellenzék heves tiltakozása és botrányos jelenetek közepette szentesítették a megállapodást.

Ennek értelmében Oroszország tíz évre mintegy 30 százalékkal csökkenti az Ukrajnának szállított gáz jelentős, előre meghatározott részének árát, s cserébe az orosz Fekete-tengeri Flotta az érvényes szerződés lejárta után újabb 25 évig, vagyis 2042-ig használhatja a Krím-félszigeten a szevasztopoli haditengerészeti támaszpontot. Honfitársaihoz intézett üzenetében Janukovics kiemelte, hogy a gáz árának jelentős csökkenése növeli minden egyes ukrán állampolgár szociális biztonságát, elősegíti az ország gazdasági válságból való kilábalását. Mindez garanciát jelent egész Európa energiaellátásának a biztonságára is.

Az egész civilizált világ helyeselte a harkivi tárgyalások eredményét, amelyet Washingtonban, Brüsszelben és az európai fővárosokban Ukrajna kétségbevonhatatlan sikerének tartanak – hangsúlyozta Janukovics.

Az elnök szavai szerint egyedül az ellenzék elégedetlen. De nekik háború kell – írta. A parlamentben történtek azt jelzik, hogy a politikai kalandorok nemcsak a törvényhozás üléstermét, hanem az egész országot akarják füstbombákkal elárasztani – vélekedett üzenetében Janukovics.