Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerika kiadott egy srebrenicai vérengzőt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 29. 13:22

Kiadott az Egyesült Államok Bosznia-Hercegovinának egy volt boszniai szerb katonát, aki a gyanú szerint részt vett 1995-ben a srebrenicai népirtásban – közölte a boszniai államügyész csütörtökön. Marko Boskic szerdán érkezett meg Szarajevóba, ahol őrizetbe vették, mert úgy ítélték meg, fennáll a szökés veszélye.

A 46 éves Boskic az 1992-95 közötti délszláv háború után az Egyesült Államokba költözött, ahol 2004-ben vádat emeltek ellene a hatóságok félrevezetése és a bevándorlási törvények megsértése címén, mert elhallgatta, hogy a háború idején a boszniai szerb fegyveres alakulatok tagja volt.

A boszniai államügyészség azzal gyanúsítja, hogy alakulatának több tagjával együtt „személyesen részt vett Srebrenicában muszlim férfiak és fiúk kivégzésében". A boszniai szerbek a kelet-boszniai muzulmán enklávé, Srebrenica elfoglalása után 1995 júliusában mintegy 8 ezer muzulmán férfit és fiút végeztek ki.

Az Egyesült Államok januárban kiadott egy másik boszniai szerb gyanúsítottat is. A 43 éves Nedjo Ikonicot azzal vádolják, hogy a boszniai szerbek egyik rendőri alakulatának parancsnokaként 1995 júliusában megszervezte és parancsot adott az áldozatok legyilkolására.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék eddig hét boszniai szerbet ítélt el a srebrenicai vérengzésben betöltött szerepükért, kilenc további gyanúsított ügyében még folyik az eljárás. A háborús bűnök kivizsgálásával foglalkozó boszniai bíróságot 2005-ben hozták létre, hogy tehermentesítse a hágai testületet. Több tucat boszniai szerb ellen indított eljárást, közülük tizenkettőt börtönbüntetésre ítélt.