Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ma is szükség van a nemzet egységére

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. március 15. 12:21

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját Alsóörsön is minden évben megünneplik. Idén dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára is részt vett az ünnepi megemlékezésen. Hebling Zsolt polgármesterrel közösen koszorút helyezett el a May János honvédtiszt emléktáblájánál, majd az Eötvös Károly Művelődési Házban ünnepi beszédet mondott és megtekintette az Endrődi Sándor Általános Iskola hetedik osztályos diákjainak műsorát.

1595915505
A megemlékezés a hősök emlékdombjánál kezdődött, ahonnan a Balatonfüredi Fúvószenekar és a lovasi Sándor-huszárok közreműködésével az ünneplők levonultak a művelődési házhoz. Az emléktábla megkoszorúzását követő beszédében Simicskó István kiemelte: vannak olyan közösségek, akiket ilyen ünnepek alkalmával a szívük és a lelkük vezet.

„Ezek a közösségek gyermekeiket is felkészítik arra, hogy méltó módon köszöntsék az ünnepet. Alsóörs is ilyen közösség, köszönet érte mindenkinek" – fogalmazott az államtitkár.

Hangsúlyozta: a közös emlékezés a nemzeti érzésünk egyik legfontosabb forrása, a nemzeti érzés pedig az összetartozásunk legfontosabb kifejeződése. Leszögezte: az emlékezés egyben erősíti a nemzeti önbecsülésünket is, ami hozzásegít minket ahhoz, hogy emelt fővel járhassunk Európában és a világban.

Simicskó István szerint az 1848–49-es forradalom egy erőteljes, nagy „nem" volt az igazságtalanságra, a tisztességtelen alkukra, a beletörődésbe és a belenyugvásba. Megerősítette a magyarságot abban, hogy igenis kell változtatni, ki kell vívnunk a függetlenségünket és a szabadságunkat. Hozzáfűzte: az ország akkor ötvözni tudta az erkölcsi bátorságot a fizikai bátorsággal és másfél éven keresztül tartotta magát a kor legerősebb hadseregével szemben.

1595915505
Az államtitkár elmondta, hogy akkoriban alakult ki a honvéd kifejezés is, amely nagyon sok mindent magában foglal.

„A katona a fegyveres harc szaktudásával rendelkezik és a hazáért ezt képes meg is mutatni. Emellett felel a közösség értékeiért és áthatja a testületi szellem. 1848-ban az egész nemzet szinte honvédséggé vált, civilek tömegével fogtak fegyvert. Napjainkban is példaértékű ez a szellemiség, amiből ma is erőt kell merítenünk. Mostanság nem a császári hadseregnek, hanem a gazdasági problémáknak kell hadat üzennünk. Le kell küzdenünk az ország adósságállományát, mert nem szuverén az, aki adósságcsapdában vergődik. Ezzel szemben is küzdenünk kell, ehhez is nemzeti egység szükséges" – zárta ünnepi beszédét a Honvédelmi Minisztérium államtitkára.

 

 

 

1595915505

Fotó: A szerző felvételei