Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nők a béke és a biztonság szolgálatában

Szöveg: honvedelem.hu / nato.int |  2011. március 15. 11:19

A világ legtöbb országában minden év március 8-án megemlékeznek a nemzetközi nőnapról. A nők fontos szerepet töltenek be a NATO-n belül, a különböző földrészek válságövezeteiben a békefenntartás és biztonság megteremtése érdekében. A szövetség azon munkálkodik, hogy megvédjék a nőket a műveleti területeken, ugyanakkor növeljék részvételüket valamennyi, a jelenlegi kihívások, illetve a jövőbeni konfliktusok elkerüléséhez vezető döntéshozatali folyamatban. Sok területen már sikerült előrelépni, de még mindig bőven akad tennivaló – olvasható az Észak-atlanti Szövetség honlapján.

A háborúk és konfliktusok inkább a nőket és a gyerekeket sújtják, mint a férfiakat. Több mint 10 esztendő telt el az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1325. számú határozata óta, amely felismerte ezt a tényt, és kötelezte valamennyi tagállamát – beleértve az összes NATO-szövetségest –, hogy a nemek közötti különbségeket építsék be a biztonsággal összefüggő tevékenységeikbe. A NATO szélesebb körű nemzetközi erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megtörje a történelmi egyenlőtlenségeket, ismerjék el, hogy a nők fontos szerepet játszanak a béketeremtés és a konfliktusok megoldása érdekében. 

Biztonságosabb és stabilabb lenne az a világ, amelyben a nők ugyanazokkal a jogokkal rendelkeznének, mint a férfiak? Nehéz választ adni erre a kérdésre, de a legnagyobb problémákkal küzdő térségekben a tartós béke függhet ettől – mondta Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára.

Naponta harcolnak katonanők a szövetség zászlói alatt, olyan területeken, ahol a nők gyakran csak másodrendű állampolgárok. A katonanők számának növelését a haderőben egy részről az ENSZ BT 1325. számú határozata is támogatja de, ami legalább annyira fontos megváltoztatják a szövetség viszonyát a műveletekben.

A NATO 2007-ben kezdett hozzá partnereivel az ENSZ-határozat végrehajtásának kidolgozásához. Ez magában foglalja a nők és a gyerekek védelmét a konfliktus övezetekben, valamint megadja az alaphangot országuk újjáépítésére a konfliktus utáni fázisban. – A NATO-nak kihívás a nemek közötti különbségek kibontakoztatása, ami szerves részét képezi valamennyi küldetésnek – mondta di Paola tengernagy, a NATO Katonai Bizottságának elnöke.

A NATO 2009 szeptemberében a Bi-Stratégiai Parancsnokság iránymutatásai szerint részletesen kidolgozta hogyan fogja végrehajtani az ENSZ BT 1325 számú határozatát és annak kiegészítő állásfoglalásait. Ez egy magatartási kódex lesz a katonai vezetés számára. Az iránymutatások eredménye a nemek közötti tanácsadó beosztások létrehozása a szövetség afganisztáni és koszovói műveleteiben. Ezek a tanácsadók segítenek a helyes módszer kiválasztására, kapcsolatot teremtenek a helyi közösségek nő tagjaival növelve a műveleti hatékonyságot.

– Gyakran összefüggésbe hozunk számos, nemek közötti viselkedési normát, magatartási kódexet valamint azt, hogy hány nő szolgál a haderőben. A nemek közötti különbség azonban több, mint különböző módon szemlélni a világot – mondta Ella van den Heuvel, volt ISAF gender-tanácsadó. A NATO ugyanis azon is dolgozik, hogyan oktassa, képezze munkatársait, fejlessze működési eljárásait, és ezért nyomon követi a változásokat, a szükséges fejlesztések érdekében.

Fordította: Vastagh László