Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mi-17 helikoptereket kap Afganisztán

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu / Коммерсантъ |  2011. március 15. 12:23

Oroszország és a NATO megegyezett 24 többfeladatú Mi-17 típusú helikopter Afganisztánnak történő szállításáról. A szállítás részleteit tisztázták a felek, és a végleges szerződést a tervek szerint 2011. március végéig aláírják. A tárgyalások során a NATO-t az Egyesült Államok képviseli, mivel a helikopterek beszerzését az amerikaiak finanszírozzák.

Hírügynökségi információk szerint 24 Mi-17 típusú helikopterről folynak tárgyalások, valamint plusz három forgószárnyasról, amelyeket Oroszország térítésmentesen ad át Afganisztánnak. Azok után, hogy a szerződésben rögzített helikopterek átadásra kerülnek, az orosz helikopterállomány száma mintegy száz darab lesz az afgán fegyveres erők állományában. Ez egyben azt is jelenti, hogy orosz vállalatok hosszútávon javítási és modernizációs megrendelésekre számíthatnak az afganisztáni helikopterekkel kapcsolatban.


 
Afgán személyzet első alkalommal
hajtott végre


Mi-17 helikopteren
éjszakai repülést

éjjellátó készülék alkalmazásával

Az afgán helikopterek üzemeltetésének költségeit a NATO bizalmi alapja finanszírozza. A bizalmi alap mérete azután kerül meghatározásra, miután a szövetség minden tagja megadja saját hozzájárulását. Az alap hatáskörébe tartozik majd a javító bázisok, valamint az afgán pilóták kiképzőközpontjának kialakítása, és nem mellékesen az üzemanyag, tartalék alkatrészek és a fegyverzet biztosítása.

Korábban olyan hírek láttak napvilágot, miszerint Oroszország már döntést hozott Mi-17 típusú helikopterek Afganisztánnak történő szállításáról. Akkor 20 helikopterről volt szó, amelynek egy részét ingyen adták volna át az afgán légierő számára.
Meg kell említeni, hogy a média gyakran változtatta az Afganisztánnak átadandó helikopterek számát 21 és 24 között. Ugyanakkor a helikopterek végső szállításáról szóló szerződés nem került aláírásra.

A Flightglobal MiliCAS adatai szerint 2010 végén az afgán légierő 73 orosz Mi-17 típusú helikopterre adott megrendelést. Nem kizárt, hogy a helikopterek egy részét egy „másik" ország vásárolja meg és adja át Afganisztánnak. Napjainkban az afgán fegyveres erők kötelékében 33 Mi-8/17 és tíz Mi-35 típusú orosz helikopter található.