Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztán kínai tengeralattjárókat vásárol

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2011. március 15. 14:27

Pakisztán hat, kínai fejlesztésű, nem nukleáris meghajtású tengeralattjáró beszerzését tervezi, sőt a későbbiekben a közös fejlesztést is elképzelhetőnek tartja. Pakisztán a hat kínai tengeralattjáróval kívánja megerősíteni a haditengerészet vízfelszín alatti hadviselési képességét.

Az, hogy Pakisztán pontosan milyen osztályú tengeralattjárók beszerzését tervezi nem ismert, azonban egy névtelen informátor szerint Iszlámábád a fejlett, úgynevezett AIP (air-independent propulsion) rendszerrel szerelt tengeralattjárók után érdeklődik, melynek segítségével a tengeralattjáró akár egy hétig is képes a víz alatt maradni. A tengeralattjáró előnyei között kell megemlíteni a csökkentett akusztikai-, hő- és mágneses zajkibocsátást.
A pakisztáni védelmi minisztérium a kínai szövetségi kabinet jóváhagyását kérte a tengeralattjárók vásárlásával kapcsolatban, a Pakisztánnal szemben fennálló „megnövekedett fenyegetettség" miatt.

A pakisztáni haditengerészet tengeralattjáró flottája

Agosta 70/90B

A pakisztáni haditengerészet jelenleg öt dízel-elektromos tengeralattjáróval és három törpe tengeralattjáróval rendelkezik. A flotta két Agosta-70 típusú (eredetileg Dél-Afrika számára épült) és három jóval modernebb, Khalid-osztályú (Agosta-90B) tengeralattjáróból áll, amelyek közül az utolsóként megépült már AIP rendszerrel szerelt.

A pakisztáni védelmi minisztérium tájékoztatta a kínai kabinetet a haditengerészet erőegyensúlyának hiányáról, amit az alkalmazott vízfelszíni hadihajók és a tengeralattjárók száma okoz. A haditengerészet hat, AIP rendszerrel ellátott tengeralattjáró beszerzését tervezi, amelyek a trópusi körülmények és megnövekedett fenyegetettség mellett is megfelelően működnek. Amennyiben a tervezetet jóváhagyják, a pakisztáni haditengerészet arra számít, hogy a China Shipbuilding és az Offshore Corporation közreműködésével aláírhatják a szerződést a tengeralattjárók közös fejlesztéséről és építéséről.

A közös vállalat nem csak a hajók fejlesztésével és építésével foglalkozna, hanem a pakisztáni személyzetek kiképzésével, átképzésével is.
Pakisztán jelenleg véglegesíti 36 J-10 típusú vadászrepülőgép beszerzését Kínától, amelynek becsült ellenértéke meghaladja a 14 milliárd dollárt.