Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2009/06.

2009. május 20. 10:44
1595887253

    Békévé oldott emlékezés

NAGYVILÁG

    Radar

    Háttérerő

      Egyedül nem megy: ez az alapigazság a terrorizmus világában is érvényes. Nem nagyon ismerünk olyan tartósan és sikeresen működő terrorcsoportot, amely nem rendelkezik megfelelő társadalmi támogatottsággal.

    Obama háborúja (1.)

      A nemzetközi sajtó már Obama háborújának hívja az afgán konfliktust, mióta az új amerikai elnök kijelentette, hogy győzni fog Afganisztánban. „Azt akarom, hogy tudják az amerikaiak: világos és jól körülhatárolt célunk van, az al-Kaida felbomlasztása, leépítése és legyőzése Afganisztánban és Pakisztánban".

    Távol Afrikától

      Március közepén lezárult egy fejezet az Európai Unió békefenntartó tevékenységének történetében: befejeződött a tavalyi év elején indított művelete (EUFOR Tchad/RCA) Csádban és a Közép-afrikai Köztársaságban.

    Város a városban

      Ferihegynyi forgalmat lebonyolító polgári és katonai repülőtér, nagykövetségeknek, számtalan katonai és civil szervezetnek otthont adó objektum: a KAIA, vagyis a Kabul International Airport. A repülőteret hat hónapig magyar katonák irányították, így légi hadműveleti főnöke is magyar volt.

    Otthonfoglalók

      A hosszú évek óta tartó háborúskodás Afganisztánban milliókat kényszerített otthonaik elhagyására. A visszatérők – a sorsuk jobbra fordulásáért szülőföldjükön tenni akarók – számíthatnak a magyar katonák segítségére…

HADAK ÚTJÁN

    Három király a harcmezőn

      A Német-római Birodalomban II. (Hohenstauf) Frigyes császár 1250-ben bekövetkezett halála után több mint húsz éven át interregnum volt. Nem mintha nem áhítoztak volna többen is a császári trónra, ámde nem akadt olyan jeles férfiú, akit a német tartományurak, illetve a mainzi, a trieri és a kölni érsek (későbbi szóhasználattal: a választófejedelmek) egyöntetűen támogattak volna, mint a németek királyát.

    A sikerek csúcsán

      1849. májusa mérföldkő volt a magyar szabadságharc történetében. A honvédsereg – a tavaszi hadjárat sikereit megkoronázva – a hónap második felében visszahódította a császári-királyi erőktől a fővárost, s gyakorlatilag felszabadította szinte a teljes országot.

    Az esélytelen győzelme

      Hatszázkilencvenöt éve Skócia véres küzdelmet folytatott függetlenségéért az angolokkal. A háború a Bannockburn folyó partjainál, Stirling városa közelében ért tetőpontjára, ahol 1314 júniusában – két nap leforgása alatt – hétezer skót harcos legyőzte a tizennyolcezer fős angol sereget. A csata után Anglia kénytelen volt elismerni Skócia népének függetlenségét.

VELÜNK VAN AZ ERÕ

    Égi lovasság

      A helikopterek történelme nem is olyan rövid, mint ahogyan hinnénk: egy világháborúban és több – olykor igen véres – helyi konfliktusban is derekasan helytálltak. Igaz, ehhez néha óriási véráldozatokat kellett hozni…

    Minden kezdet nehéz

      Bár a hazai égbolt talán legismertebb terepszínű katonai szitakötőinek a Mil iroda Mi–8/Mi–17 gépei számítanak (immáron harminc esztendeje), de már előttük is hadrendbe álltak nálunk sikeres és kevésbé szerencsés véget érő típusok.

    Életmentő aranyóra

      Az orvosi témájú tévésorozatokból ma már csaknem mindenki ismeri az „aranyóra" fogalmát. Vagyis azt a tényt, hogy annak a sérültnek, aki a balesetet követően egy órán belül a végleges ellátást biztosító kórházba kerül, az átlagosnál nagyságrendekkel nagyobb esélye van az életben maradásra.

    Különleges küldetésben

      Szállítanak ejtőernyősöket, terhet, sebesülteket, felderítenek, tűztámogatást biztosítanak. A harci és szállítóhelikopterek napjaink hadviselésének, hadseregeinek nélkülözhetetlen „igáslovai".

    A tizenharmadik

      Mindig nyugodt, halk szavú, választékos katona, többek között „vérprofi" helikoptervezető, aki legutóbb – a kabuli nemzetközi repülőtér tizenharmadik parancsnokaként – huszonnégy nemzet katonáit irányította.

    Settenkedés páncélban

      Április nyolcadikán érkezett a hír: az Afganisztánban szolgáló magyar tűzszerészek hamarosan három új, minden szempontból korszerű, világszínvonalú járművel dolgozhatnak majd, a Force Protection Industries által fejlesztett és gyártott Cougar páncélozott szállítójárművekkel.

    A SAS lecsap

      A brit Special Air Service (SAS – Különleges Légi Szolgálat) az egyik legismertebb különleges alakulat. Számos más ország – hasonló rendeltetésű egység felállítása során – a SAS felépítését és tapasztalatait vette figyelembe.

HADITECHNIKA

    Csillagszórók

      A repülőnapokon a katonai helikopterek légi bemutatójának csúcspontja, amikor pilótáik tucatszám lövik ki az infrazavaró hőcsapdákat. A látványosságot fokozó tűzijátéknak háborús körülmények között fontos szerepe van, a harci és a szállító helikopterek védelme nem képzelhető el nélküle.

    Jó az öreg a háznál

      A brit Királyi Haditengerészet (Royal Navy) évszázadokon át, a világtengerek szinte korlátlan uraként, a nagyhatalmi törekvések záloga volt. Általában önmagában is ütőképesebb volt, mint az őt követő második és harmadik legerősebb flotta együttvéve.

    Az M–16-os gépkarabély

      A nyugati gyártmányú kézifegyverek között az amerikai M16-os különböző változatai és leszármazottai a legelterjedtebbek. A gépkarabély megjelenésével új korszak kezdődött a kézifegyverek történetében.

HÁTORSZÁG

    Zöld Gepárd

      A fiatal Zöld Gepárd türelmesen vár. Idegei pattanásig feszülnek. Koncentrál, majd villámsebesen elindul – alakját hamarosan elnyeli a kavargó por. A Zöld Gepárd nem valamiféle mitikus élőlény, sokkal inkább emberek és gép sajátos együttese.

    Szintén zenész

      A Vörösmarty tér átlagos szombat délelőtti arcát mutatja. Az emberek ráérősen sétálgatnak, nézelődnek. Hirtelen két egyenruhába öltözött férfi jelenik meg a téren, máris néhány mosolygó japán turista lép oda hozzájuk, egy közös fotó erejéig. Kisvártatva bevonul a térre az MH Központi Zenekara – soraiban Fekete Sylvia főtörzsőrmesterrel –, és máris megáll az élet, az egész tér várja az attrakciót.

    Negyven év küzdelem

      A nap még alig kelt fel, de ő máris földharcba keveredett. Néhány követhetetlenül gyors mozdulat és az ellenfél máris „kopog", azaz jelzi: alulmaradt a küzdelemben. Persze Növényi Norbert számára ez csak a bemelegítés.

    Szobarepülők

      Szolnokon – tavaly december óta – kényelmes, fűtött-hűtött szobákban foghatja el a látogatókat a szédülés – két szimulátor segítségével.

    Felkelők, várvédők, ostromlók

      Sorozatunk ötödik részében három olyan zászlót mutatunk be, melyek a középkor Magyarországának egy-egy jelentős történelmi eseményéhez kapcsolhatók; az 1514-es parasztháborúhoz, Szigetvár 1566-os védelméhez, illetve Buda 1686-ban történt visszahódításához.

    Hétmérföldes surranó

      Dévényi Veronika, lapunk fotoriportere, három alkalommal járt Irakban. Először az „Iraki Szabadság" hadművelet befejezése után, 2003 augusztusában, majd novemberében is – mindkétszer magánemberként. Nem sokkal később, a Honvédelmi Minisztérium delegációjával meglátogatta az Al Hillahban szolgálatot teljesítő magyar szállítózászlóaljat is.

    Tűzvonalban

      Al Ghaoui Hesna tökéletesen modellezi csillagjegyét, az ikreket. Kislányosan bájos, törékeny alkatában tökéletesen megfér lírai (festéssel, novellákkal foglalkozó) énje, s a határozott harctéri tudósító, aki nem ismer lehetetlent. Rátermettségét, riportjai mellett, a Kamera Hungária Díj és a CNN versenyén, a hírriport kategóriában szerzett harmadik hely bizonyítja.
      bevezető vége

    Íjjal és szablyával

      „Mi, az Egri Vitézi Közösség hadnagyai, Isten kegyelméből Eger várának éber őrei, az hit és az erkölcs védelmezői, az vitézi hagyományok hű ápolói, köszöntjük az olvasót!"
      Így köszönti az internetes honlapjára látogatókat az Egri Vitézlő Oskola nevű hagyományőrző egyesület, s talán nem veszik rossz néven, hogy nyomtatásba is átcsempésztük e mondatot.

    Úgy jön, mintha menne

      Cikksorozatunk következő néhány részében a látványos diorámák után az „egyszerűbb", egy készletből összeállítható makettekkel foglalkozunk. Elsőként látogassunk el a napfényes Olaszországba, hogy szemügyre vehessük a sajátos formájú Autoblinda AB 41-es harcjárművet!

    Vár-játék (1.)

      Mindenki tudja, hogy az egri vár 1552-ben írta be nevét a történelemkönyvekbe, amikor is a Dobó István vezette mintegy 2500 fős védősereg megállj!- t parancsolt a Gárdonyi Géza által kétszázezer főre becsült török haderőnek, megmentve ezzel az egész Felvidéket a török uralom alól.

    Hadikrónika