Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2010/10.

2010. szeptember 24. 14:15
1595907917
Kőbe vésve, bronzba öntve

Talapzatáról ledöntötte a vihar, a második világháborúban testét golyó szaggatta, majd a szocialista városrendezési terv szülőatyjai eltávolíttatták helyéről, ahová a rendszerváltoztatás hajnalán helyeztetett vissza. Sok évtizedes hányattatás után így ért révbe ismét a tapolcai Hősök terén a hősök emlékműve.

TRADICIÓ

Végtelen úton

A hazáért mindhalálig! A szent eskü néha nem ígéret, hanem egy befejezett életút mementója – hasított szívünkbe a felismerés az elmúlt napokban-hetekben. Egy ország tisztelgett hősi halottainak, Ábrahám Judit posztumusz hadnagy és Kolozsvári György posztumusz hadnagy emléke előtt. A gyász pillanataiban egy ország együttérzéséről szólt a honvédelmi miniszter, a nemzet hőseinek sorába emelve az afganisztáni misszióban életüket vesztett katonáink neveit.   

Hazaszeretet, hűség, bátorság

Önök példakép-szerepre vállalkoztak – hallhatta ország-világ augusztus 20-án, a budapesti Hősök terén. A „hatvankilencek", a tiszti esküt tett fiatal hadnagyok fülében csengtek igazán ismerősen e szavak. Õk pontosan tudták, esküjük, meg az azt megerősítő kardrántáskor mondott fogadalmuk szerint szolgálva lehetnek csak a rájuk bízott katonák jó parancsnokai, hivatásuk teljesítésével példát adó honvédtisztek.   

Katonás becsengetés

Három minisztérium, három egyetem – egy akarat? Minden bizonnyal, hiszen mindkét „trió" megbeszélésein mostanság rendre a kormányzati törekvések alapján létrehozandó közszolgálati (elit)egyetem a téma. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem főtitkára a vele készült „tanévnyitó" interjúban mindenesetre elmondta: számíthatnak arra, hogy a ZMNE lesz a köz szolgálatára felkészítő elitegyetem. A „miért?"-re a magazinban kaphatnak választ.  

Reggel torna…

Kötelező testgyakorlás hajnalok hajnalán? Előadások, beszélgetések műveleti, harctéri tapasztalatokról kiképzésen túli órákban? Na igen, már másként kezdődnek s végződnek a katonai hallgatók egyetemi napjai. Szerepet vállalt ebben a Zrinyi-egyetem Ludovika Zászlóaljának új parancsnoka, Molnár Zsolt alezredes is, aki a különleges műveleti zászlóalj parancsnokhelyettesi beosztását cserélte fel egyetemi szolgálattal.

Méltó emlékezet

 Az egykori katonai főtanoda, a magyar katonai akadémia létrehozása magyar királyné, I. Ferenc császár harmadik feleségének nevéhez kötődik. Modenai Mária Ludovikáról a kései utókor tisztelete jeléül készíttetett bronzba öntött mellszobrot, amely illő helyen, a Zrínyi-egyetem Ludovika Zászlóaljának épületében látható.

NAGYVILÁG

Új hajnal…

Obama elnök betartotta választási ígéretét: az amerikai harcoló alakulatok távoztak Irakból. Augusztus 31-én az Iraki Szabadság hadművelet befejeződött, másnap Új Hajnal névvel illetett stabilizációs hadművelet nyitányára ébredt a közel-keleti ország. No meg arra, hogy azért maradt még ott ötvenezer, kiképzést, lázadók elleni harcot segítő amerikai katona. Így nem meglepő, hogy az „Irak" nevű kiadási tétel még mindig szép summával szerepel az Egyesült Államok pénzügyi terveiben.

Radar

A repülőgép amellett, hogy a halál nagykövete lesz az emberiség ellenségei számára, a békét és a barátságot fogja szolgálni. Az iráni elnök e megnyugtató szavakkal avatta fel országa első saját készítésű, nagy hatósugarú, pilóta nélküli bombázóját: A Karrar – Csapásmérés – elnevezésű szerkezet meg türelmetlenül várja, hogy végre békét robbanthasson ki valahol…

Hadak útján

A százötven éves török uralom (hadi)krónikája teli s de teli van a magyar virtus történeteivel. Nyáry Lőrinc, a szolnoki palánkvár kapitányának és félszáz katonájának dicső tettével például, kik egy szál karddal álltak ki az irdatlan nagy török sereg elé, a tudván tudott, élethalálharcra. Aztán ama krónika őrzi az egri csillagok – jó Gárdonyi Géza hőseinek – fényes győzelmének emlékezetét, meg a kortárs török krónikás erről szóló, igencsak keserű szavait. Hogy is volt ez az emlékezetes Várkonyi-filmben? Szolnok elesett, ez a vár most az ország. Az ország meg nem eladó semmi pénzen! Hát így szólt akkor Dobó István az övéihez, szent esküvésük előtt így „válaszolt" a török nyíllal érkező ajánlatra…

SEREGSZEMLE

Kapcsolatépítők

Együttműködni pedig kell! Pompeius bizonyára megbocsátja, hogy hajózási útmutatóját némiképp átalakítottuk. Merthogy a műveleti területeken harcoló vagy egy ország újjáépítésének biztonságos körülményeit szavatolni igyekvő katonák épp azt tanulták meg, hogy nincs (hadi)siker a civil állami és nem állami szereplőkkel folytatott együttműködés, folyamatos kapcsolatépítés nélkül.

Térben is otthon

Katonai Rubik-kocka? Nézzük csak. Az ember kirakja a térképi, időjárási, éghajlati, hadszíntéri és más információk színeit, és összeáll az országvédelem, a kiképzés, a missziós művelet sikeréhez nélkülözhetetlen információk sokszínű képe. A Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálatánál mindennapos az ilyesféle kirakósdi.

Égfürkészek

A nem kívánt mellékhatások…, pardon, időjárási mellékjelenségek elkerülése végett kérdezze meg katonameteorológusát. A magyar haderő minden rendű és rangú műveleteinek, kiképzési mozzanatainak tervezőit, végrehajtóit aligha kell erre ösztökélni. A kérdés ezután már csak annyi: az időjárás „akkor és ott" kegyeibe fogadja-e a katonaembert az afganisztáni hegyek, a balkáni völgyek, avagy a hajdúhadházi „préri" úttalan útjain?  

Szabályzat(b)irodalom

Regulára mindig is szükség volt, mindig is szükség lesz, már ami a katonaságot is illeti. A rendre intő szavak, a fegyverismereti leírások, a távoli országok távoli műveleti területeinek kézikönyvekbe foglalt „illemtanai" nem könnyű, ám nélkülözhetetlen olvasmányok. Szerkesztőik és közreadóik ritkán kerülnek rivaldafénybe. Pillantsunk hát bele hétköznapjaikba…

VELÜNK VAN AZ ERÕ

A „Bercsényisek"

Na még ilyet! Ejtőernyős huszárok Szolnokon? Szuper magyar kommandó a Tisza menti garnizonban? Nézzük csak. Valóban jártak gall „Bercsényisek" hazánkban, mégpedig a Franciaország marsalljának nevét viselő I. Bercsényi Ejtőernyős Huszárezred (ler Régiment de Hussards Bercheny) katonáinak személyében. S valóban, a honvédség különleges műveleti zászlóalját – igaz, leginkább csak trillereken pallérozott ismeretek birtokában – szokták ama jelzővel illetni. A részletekért érdemes fellapozni magazinunkat.

HADITECHNIKA

Forgószárnyasok angyalbőrben (3.)

Érdekli önt, hogy mire jó és mire nem jó egy mindent tudó katonai helikopter, hogy a hadseregek alkalmaznak már pilóta nélküli, sőt pilótafülke nélküli változatokat, s hogy a tervezők és gyártók toplistáján vannak új köntösbe öltöztetetett régi típusok is? Szóval, érdekli? Jó helyen olvasgat…

A királyok végső érve

Régi és új idők nagy tanúja, hajdan volt és „kortárs" harcok elmaradhatatlan szereplője, tárgyalóasztaloknál eldönthetetlennek látszó viták eldöntésének eszköze. Címünk eredetiben – ultima ratio regum – II. Frigyes porosz király kedvenc tüzérségi eszközének, ágyúinak csövén olvasható. Bár összeállításunk e neves lőalkalmatosság vontatott, avagy repülővel-helikopterrel szállított generációiról szól, azt ezúttal is elmondhatjuk: eme végső érv még sokáig a (had)történelem része lesz.

HÁTORSZÁG

Több mint testőr

Napi hír: ősszel, immár másodszor, a Magyar Honvédség veszi át a kabuli nemzetközi repülőtér parancsnokságát. A bajtársaknak, a családnak persze egyáltalán nem mindennapi hír: iraki és afganisztáni missziókkal a háta mögött, a felderítő, a személybiztosító és katonai rendőr szakma minden fortélyának a birtokában, a szolnoki „könnyű vegyes" nyughatatlan század-tiszthelyettese ismét országhatáron túli szolgálatra szegődött. Debreczeni Gábor főtörzsőrmester a repülőtér magyar parancsnokának személyi testőre is lesz.

Tudni illik…

A hasznos könyvek polcán ott a helye a Zrínyi Kiadó Békefenntartó kézikönyv című újdonságának. A puding próbája a megevés, az iménti állításé meg az elolvasás…

Nemzet és védelem

Akárhogy is csűrjük-csavarjuk a dolgot, a televízióval szemben csak handicap-pel indulhat számos hírvivő. Ezért is számíthat a széles publikum érdeklődésére az m1 csatornán péntek délutánonként három órától látható új, Nemzet és védelem című biztonságpolitikai magazin. A műsor készítői nem csak a vizuális sajátosságok előnyeire apellálnak. Sokkal inkább arra – a lapunkban olvasható előzetes szerint –, hogy a népszerű, de ha kell, a kellő alapossággal körbejárt témák közt ott lesznek a honvédség mindennapjait bemutató riportok épp úgy, mint biztonsági kérdésként, a klímaváltozás hatásairól szóló tudósítások.
Apropó, adásidő. Ismétlés kedd délutánonként, négy órakor.

Az első huszár

Akkoriban nem ismerték a születésnapi tortát. Történetünk hősének, egy bizonyos ifjú katonaembernek amúgy sem lett volna ideje bíbelődni tizenkilenc gyertyájával. Aznap ugyanis, a trencséni csata végzetes fordulópontján, éppenséggel a Nagyságos Fejedelem életét kellett megmentenie. Bercsényi László – mert ki is lenne más e hőstett főszereplője – a Rákóczi-szabadságharc bukása után a francia király udvarában próbált (katona)szerencsét. Majd félévszázados szolgálatát elismerve, a könnyűlovas fegyvernem, a huszárság elsőszámú szakértőjét az uralkodó marsallá léptette elő. Mint azt magazinunk más hasábjain is olvashatják, nevét ma is viseli, emlékét ma is őrzi egy francia ejtőernyős alakulat.

Dzsungelbéke (2.)

 Ettek már önök két rakétatámadás között születésnapi marhapörköltet nokedlivel, mellé jó kis uborkával? Nem? Nem is csoda, hiszen ahhoz a dél-vietnami harcok utolsó napjaiban, 1975 áprilisában-májusában az északiak által ostrom alá vett Saigonban, a Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság magyar missziójának katonájaként kellett volna szolgálni. Sorozatunk egy a csodával, a magyarok sértetlen hazatérésével ér véget.

A zászlóshajó

Az idei budapesti augusztus huszadika szolgált néhány meglepetéssel. Míg a Hősök terén ifjú tiszteket, addig a Duna pesti oldalán agg hadihajót avattak. Az előbbiek hadnagyok lettek, az utóbbi, a LAJTA monitor múzeumhajó pedig a honvédelmi miniszter által a honvédség tűzszerész és hadihajós ezredének zászlóshajójává nyilváníttatott.    

Együtt volt az ország

Ináncs, e Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kis falu nevét az idei árvíz és belvíz taníttatta meg egy országgal. És az a széles körű, a Magyar Televízió közreműködésével szerveződő-látható összefogás, mely révén augusztus huszadikán a gyermekek ismét birtokba vehették megújult óvodájukat. Magazinunk hasábjain a polgármester köszönetének ad hangot a honvédelmi tárcától, a honvédségtől, és különösen a HM Zrínyi Nonprofit Kft.-től kapott segítségért. Egyszersmind köszönetét fejezi ki dr. Gubcsi Lajosnak és a Magyar Művészetért Díj Kuratóriumának egy számítógépes rendszer adományozásáért.

A Greif és társai

 Érdemes ismét ellátogatniuk a tárgyak „makettnyi" világába. Ervin Rommelről szóló kétrészes cikksorozatunk inspirálta az újságírót. A tábornokról szóló sorok olvasása közben felmerült: szép, szép, de vajon a harc közben milyen járművel tudta személyesen irányítani a csapatait? A válasz egy makett képében meg is érkezett a szerkesztőségbe. „Rommel is ilyet használt, személyes parancsnoki járművének Greif (azaz elfogás) volt a neve" – szól makett-készítés mesterének rövid kommentárja.

Hadikrónika

Emlékeznek-e még a Szahalin-sziget közelében lelőtt utasszállító Boing 747-es tragédiájára? És jól emlékeznek-e még az egri vár ostromának kezdetére? Nos, előbbiről olvashatnak, utóbbira pedig nyeremény reményében válaszolhatnak.