Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar lövészek is felügyelik az afgán elnökválasztást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. február 20. 9:27

Fordulópontnak tekintik 2009-et a NATO-tagállamok Afganisztán szempontjából, mert ha sikeresen rendezik meg az idei évre tervezett elnökválasztást, jelentős politikai fordulat állhat be az ázsiai ország életében – mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter.

A honvédelmi tárca vezetője a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek Krakkóban zajló kétnapos tanácskozásáról tájékoztatta telefonon a távirati irodát.

Szekeres Imre elmondta: csütörtökön, az értekezlet első napján Afganisztánra irányult a legnagyobb figyelem. A NATO vezetői és a védelmi miniszterek “nagyon komolynak" ítélték az ottani biztonsági helyzetet, bár az adatok alapján világosan látható: a támadások többsége, 74 százaléka viszonylag kis területre, Afganisztán 10 százalékára összpontosul, az ország déli és keleti részén. A nemzetközi erők teljes vesztesége idén január 31-ig 1004 fő volt – többségük amerikai katona -, az ellenállók veszteségeit több mint 30 ezer főre becsülik.

A krakkói értekezlet résztvevői üdvözölték Robert Gates amerikai védelmi miniszternek az Afganisztánba küldendő amerikai csapaterősítésről tett bejelentését.

Szekeres Imre szerint világossá vált, hogy az afganisztáni politikai helyzet megoldása nem csak a műveleti célok elérését, de a megbékélési folyamat határozott ösztönzését, a regionális szereplők széles körének a bevonását is jelenti. A NATO azt tekinti stratégiai sikernek, ha sikerül fenntartani a békét, s ha sikerül az afgán polgári és katonai hatóságnak átadni az ország biztonságának garantálásával összefüggő feladatokat.

A szövetség ezért – mutatott rá a magyar miniszter – aktívan fejleszti kapcsolatait Pakisztánnal, és arra ösztönzi annak új vezetését, hogy vonja ellenőrzése alá az afgán határ menti vidék törzsi területeit, semmisítse meg a tálib erőket.

 

A NATO a regionális politikai együttműködést is fontosnak tartja, ami nem csupán Pakisztánt érinti, hanem Kínát és Indiát, valamint más közép-ázsiai országokat is, amelyeknek jelentős szerepük van az utánpótlás biztosításában.

A NATO az augusztus 20-i elnökválasztásra négy lövészzászlóaljnyi erőt biztosít majd, valamint az ehhez szükséges támogató-kiszolgáló erőket (a már ott állomásozó csapatok mellett).

Magyarország érdekelt a választások sikeres lebonyolításában, s az előzetes terveknek megfelelően a gyors reagálású NATO-erőknek felajánlott alakulataiból 40 fős lövészszakaszt bocsát az (afganisztáni) Északi Parancsnokság rendelkezésére – mondta Szekeres Imre.

A honvédelmi miniszter az értekezleten arra is felhívta a figyelmet, hogy a NATO-nak Koszovóban is maradéktalanul biztosítania kell a békét és a stabilitást. A magyar honvédség legnagyobb nemzetközi alakulata éppen Koszovóban tevékenykedik.

Szekeres Imre a tanácskozás után négyszemközt találkozott Gates amerikai védelmi miniszterrel, akivel megállapodott abban, hogy március közepén az Egyesült Államokba látogat.

Március 13-án fogják ugyanis összeszerelni annak a C17-es repülőgépnek a törzsét és a szárnyát, amely Pápán kezdi meg a szolgálatot júliusban. Az időpont egybeesik Magyarország, Lengyelország és Csehország NATO-csatlakozásának 10. évfordulójával, Szekeres Imre beszédet mond majd az amerikai képviselőházban.