Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Még állnak a homokzsák-gátak

Szöveg: Szűcs László |  2010. június 14. 14:22

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Onga, Ócsanálos, Gesztely, Felsőzsolca és Bőcs, Győr-Moson-Sopron megyében pedig Bőny: többek között ezek voltak azok a települések, ahol az elmúlt hetek árvízvédelmi munkálataiban a Magyar Honvédség erői is közreműködtek. Összeállításunkból kiderül: a helyiek mindenhol hálásak a katonáknak.

Bár már véget ért a „rémálom", a helyiek soha nem fogják elfelejteni, hogy milyen komoly gondot okozott a hatalmas mennyiségű esőtől megáradt Cuhai Bakony-ér a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben az elmúlt hetekben. A máskor csendesen csordogáló vízfolyás rövid időn belül kétszer öntötte el a falut, a falusiak és a vízügyesek napokon keresztül küzdöttek azért, hogy a víz ne tudjon betörni a településre. A védekezési munkálatokba június 2-án a Magyar Honvédség is bekapcsolódott. A gátakon dolgozó katonákat másnap dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter is meglátogatta, aki a helyszínen tájékozódott a védekezési munkálatokról.

„Hálásak vagyunk a katonáknak"

Dr. Muraközi László Bőny polgármestere a honvedelem.hu-nak elmondta: az árhullám szerencsére már levonult, így megkezdhették a takarítást és a fertőtlenítést a településen. Az általában ötven centiméteres vízmélységű patak 316 centiméter mély förgeteggé duzzadt, amikor elöntötte a falu egy részét. Ez volt minden idők legmagasabb vízállása a cuhai Bakony-éren. A vízállás egyébként még jelenleg is nagyon magas, 126 centiméteres, s még jó néhány napig nem is fog jelentősebben csökkenni, de ez már nem veszélyezteti a lakóházakat – árulta el a polgármester.

– Most már csak a falu déli részén van nagyobb összefüggő vízfelület, de ez a rész korábban egy tó volt, így ott különösebben nem jelent veszélyt a víz – tájékoztatott Muraközi László, akitől megtudtuk azt is, hogy az árvíz során megsérült házaknál megkezdődött a károk felmérése, sőt néhány család már a javítási munkálatokba is belefogott. Összesen 127 ingatlant érintett az árvíz, több helyen csak a parketta, vagy a járólap púposodott fel, ám néhány házban azonban komolyabb károk is keletkeztek. Volt olyan épület, amelynek válaszfala dőlt le a víz miatt, egy másik házban pedig a cserépkályha omlott le.

1595903145
 

– Az idősebb lakosok sem emlékeznek arra, hogy valaha ekkora víz lett volna a patakban. Hetven évvel ezelőtt, 1940-ben volt egy nagyobb árvíz, de az sem érte el a mostanit – mesélte a polgármester, aki szerint a településen lakók nagyon sokat köszönhetnek a katonáknak. A győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred egyenruhásai két és fél napot dolgoztak megállás nélkül a gátakon, nagy szerepük volt abban, hogy a megáradt érből sikerült úgy elvezetni a vizet, hogy az ne veszélyeztesse a bőnyi házakat.

Muraközi László szerint az volt a szerencséjük, hogy a katonák közül többen is voltak olyanok, akik már korábban is részt vettek árvízvédelmi munkálatokban, így saját maguk is jól tudták, hogy mit kell tenniük az áradat megfékezése érdekében. „Hálásak vagyunk a katonáknak!" – hangsúlyozta a polgármester.

A Hernádon újabb árhullámra számítanak

Bőny mellett Borsod-Abaúj-Zemplén megye több pontján alakult ki kritikus helyzet a megáradt Hernád és Sajó folyók miatt. A térségbe már június 2-án megérkeztek a Magyar Honvédség első alakulatai. Volt olyan nap, amikor egyszerre közel háromezer katona dolgozott a gátakon, illetve segített a mentési munkálatokban. Természetesen az egyenruhások mellett a rendőrök, a tűzoltók, a vízügyesek és az önkéntesek is kivették a részüket a feladatokból. Az összehangolt munkának köszönhető, hogy nem követelt emberéletet az árvíz annak ellenére, hogy a károk pontos összegét még megbecsülni sem lehet.

Ongán, és a településhez tartozó Ócsanáloson nemcsak az áradat, hanem a belvíz is komoly gondot okozott az elmúlt hetekben. Madzin Tibor, a nagyközség polgármestere elmondta: bár a település határában átszakadt a gát, mégsem nem emiatt dőlt össze több tucatnyi ház Ócsanáloson. A vályogból épült házak a magas talajvíz miatt áztak át és rogytak meg.

1595903145
 

A gáton keletkezett hatalmas rést, több napi megfeszített munkával, a Magyar Honvédség helikoptereinek segítségével sikerült betömni, emellett pedig a homokzsákok pakolásában is segítettek a katonák. Hatalmas segítséget jelentett ez a munka! – tette hozzá a polgármester, aki szerint volt olyan nap, hogy 1500-2000 ember erősítette a Hernád átázott töltéseit.

– Nagyon sokat köszönhetünk a katonáknak, akik több napon keresztül, erejüket megfeszítve, éjjel-nappal dolgoztak a településen. Kiválóan végezték a munkájukat, látszott rajtuk a szervezettség és a szakértelem – mondta Madzin Tibor, aki szerint sajnos még mindig nem lélegezhetnek fel, hiszen erre a hétre a meteorológiai ismételten csapadékos időjárást jósol. Márpedig ha a Hernád vízgyűjtő területén megint sok eső esik, akkor elképzelhető egy újabb árhullám.

Hompoth Imre gesztelyi polgármester is úgy tudja: a közeljövőben egy negyedik árhullám is levonulhat a Hernádon. A település első embere a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a Pünkösd hétfőtől számított két hét alatt háromszor öntött ki a medréből a folyó, a második alkalommal minden idők legnagyobb vízállásával 517 centiméterrel tetőzött az áradat.

Éppen az esetleges újabb árvíz miatt nem bontották el még a homokzsákokból épített ideiglenes védvonalat, bár a fehér homokzsákok nem mutatnak túl jól a falu utcáin – tette hozzá a polgármester, aki szerint a falusiak elfáradtak a hetekig tartó állandó védekezés során, így jó lenne, ha megúsznák az újabb árvizet. Ráadásul a gátak rendkívül átáztak, kérdéses, hogy elbírnának-e egy újabb árhullámot.

1595903145
 

Hompoth Imre elmondta azt is, hogy a víz az elmúlt napokban visszahúzódott a folyómederbe, az elöntött területek nagy része újra szárazra került, persze vannak még olyan, mélyebben fekvő szántóföldek, ahonnan folyamatosan szivattyúzzák vissza a vizet a folyóba. Mindezek mellett tart a fertőtlenítés is, valamint megjelent az „új ellenség": a szúnyogok hatalmas felhőkben támadnak az emberekre és az állatokra egyaránt.

A településen egyébként nemcsak dolgoztak, hanem laktak is a katonák, összesen csaknem háromszázan. Egy részük számára az általános iskola tornatermében, a többieknek pedig a falu határában található magtár hangárjaiban alakítottak ki ideiglenes szállást. Utóbbi helyszínre telepítették a katonák az egyik logisztikai bázisukat is, vagyis innen történt a gátakon dolgozók ellátása – mesélte a polgármester, aki nagyon örült a katonák jelenlétének, hiszen az egyenruhások „tényleg nagyon sokat tettek" annak érdekében, hogy Gesztelyt megvédjék az áradó Hernádtól.

– Nagyon jó emlékeim maradnak meg a katonákról. Voltak olyanok, akikkel ha nem is baráti, de kitűnő munkakapcsolatot sikerült kialakítanom. Bízom benne: lesz rá lehetőségem, hogy egyszer normál körülmények között is vendégül láthassam őket – mondta Hompoth Imre, aki szerint a falusiak sem fogják soha elfelejteni: a katonák segítsége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a falu ne merüljön el teljesen az áradó Hernádban.

Százötvenezer homokzsákkal védték a falut

A szakemberek egyhangú véleménye szerint a júniusi eleji árvíz során a legkritikusabb helyzet Bőcsön alakult ki. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település közelében torkollik a Hernád a Sajóba. Ezekben a napokban mindkét folyón a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készenlét volt érvényben. S. Nagy László Győző polgármester szerint a legnagyobb gondot azonban az okozta, hogy Ócsanálosnál átszakadt a Hernád gátja. A két megáradt vízfolyáson érkező nagymennyiségű víz ellen ugyanis még tudtak védekezni, a gátszakadásból érkező és települést „hátba támadó" áradat ellen azonban majdnem alulmaradtak.

1595903145
 

– Nagyon gyorsan kellett megépítenünk egy ideiglenes gátat, amely megakadályozta azt, hogy ez a víz elöntse a települést. Alig két nap alatt épült fel a négyszáz méter hosszú, közel két méter magas védmű, amelybe több mint százötvenezer homokzsákot építettünk be – mondta a polgármester, hozzátéve: elővigyázatosságból kitelepítették a veszélyes terület közelében található néhány utcát. Egészen pontosan azt a részt, amelyet negyed óra alatt másfél-két méter magas víz lepett volna el, ha nem sikerül megfékezniük az áradatot. Több száz embert szállítottak biztonságosabb helyre az érintett utcákból, de szerencsére nem történt meg a legrosszabb.

„A siker azoknak a rendőröknek és katonáknak köszönhető, akik napokon keresztül, fáradságot nem ismerve építették meg a nyúlgátat" – fogalmazott S. Nagy László Győző, aki szerint, ha ők nincsenek, akkor az egész falu „elúszik".

Árvíz-dossziénkért kattintson ide!

1595903145
 

1595903145
 

Fotó: Dévényi Veronika és Szűcs László