Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megdöbbentő bírósági ítélet a tubesi radar ügyében

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2008. március 3. 13:22

Eredménytelen népszavazás, tiltakozások, engedélyezési eljárás, bíróságon megtámadott engedély… most pedig a Fővárosi Ítélőtábla helyt adott a pécsi önkormányzat keresetének és felfüggesztette az építési engedély végrehajtását. Folytatódhatnak a perek a radar ügyében. A Honvédelmi Minisztériumban meglepődtek ugyan a döntésen, de tudomásul veszik azt.

A Honvédelmi Minisztérium illetékes hatósága csak azután adta ki az építési engedélyt, miután az engedélyezési eljárásba bevont 14 szakmailag kompetens és illetékes szakhatóságot, melyek mindegyike engedélyezte azt. – áll a Honvédelmi Minisztérim közleményében, amelyben meglepetésüket fejezték ki a bíróság döntése miatt.
Leszögezik továbbá: a határidők pontos betartása mellett az eljárásban lehetővé tették, hogy ügyfélként bejelentkező civil szervezetek és polgári személye a hatósági eljárás részesei legyenek.

Hangsúlyozzák továbbá, hogy a most kézhezkapott döntés az építkezés azonnali végrehajthatóságára vonatkozik, nem hatálytalanítja a korábban kiadott – és továbbra is érvényes – építkezési engedélyt.
Az építési engedély tárgyában a Fővárosi Bíróságon 2008. május 9-én kezdődő peres eljárás keretében születik majd végső döntés.

A huzavona azonban nem kevés pénzébe kerül a magyar államnak. A Fővárosi Ítélőtábla döntése miatt a beruházás a tervezett határidőre már nem valósítható meg, ezért a Magyar Köztársaságnak közel 1,2 milliárd forint kártérítést kell fizetni a radar szállítójának, és továbbra is fenn kell tartania az elavult radar-rendszert a Dunántúlon. Az elavult rendszer üzemeltetéséhez, karbantartásához, kiszolgálásához szükséges anyagi és emberi erőforrás igény többszöröse a tervezett korszerű radarállomásnak: mintegy 35 milliárd forint kiadást jelent az adófizetőknek.

Mindezekkel szemben a beruházás az eredeti feltételekkel mintegy 900 millió forintba került volna.

A Fővárosi Ítélőtábla most meghozott döntése viszont jogerősen felfüggesztette a Tubesre tervezett katonai lokátor másodfokú építési engedélyének végrehajtását. A döntés következtében mindaddig nem kezdődhet meg a beruházás, amíg határozat nem születik a civil szervezeteknek, Pécs önkormányzatának és magánszemélyeknek az építési engedély hatályon kívül helyezésére és az ügyben új eljárás lefolytatására vonatkozó alapbeadványaiban.

A táblabíróság az első fokon korábban eljárt Fővárosi Bírósággal ellentétes döntést hozott, melyet azzal indokolt, hogy ha idővel helyt adnának az építési engedély felfüggesztésére és az új eljárás lefolytatására irányuló beadványoknak, az addig elvégzett kivitelezési munkák olyan károkat okoznának a környezetben és a vízbázisban, melyeknél kétséges az eredeti állapot visszaállítása.

Az indoklásban szerepel az is, hogy Magyarország kötelezettséget vállalt a radarállomás felépítésére, de ezt nem kötötték helyhez és időhöz, vagyis nem szabták meg, a létesítményt hol és mikor kell megépíteni.

1595874005

 

 

 

 

 

 

 ILYEN MOST, ÉS ILYEN LENNE…