Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar zászlóalj készül Koszovóba

Szöveg: Szűcs László |  2008. március 3. 13:42

Ismét balkáni békefenntartó misszióra készülnek a debreceni katonák. Szeptembertől egy magyar manőver zászlóalj dolgozik majd a koszovói Pec-ben. A kontingens felkészítése március 3-án ünnepélyes zászlóalj sorakozóval kezdődött, amelyet Kovács József dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka nyitott meg.

A zászlóalj sorakozón Kovács tábornok megfogalmazta a misszióval kapcsolatos saját elvárásait, majd Mórucz László alezredes, a kontingens tervezett parancsnoka, a felkészítés vezetője tájékoztatta az állományt az elkövetkező három hónapban előttük álló feladatokról.

Az állománygyűlés után Mórucz alezredes a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a politikai és katonai vezetés döntésének értelmében idén szeptembertől a Magyar Honvédség önálló, vezető nemzeti szerepkört vállal fel Pecben. Mindez azt jelenti, hogy az önálló, magyar zászlóalj harccsoport a KFOR-misszió kötelékében, az olasz irányítás alatt álló nyugati dandár, vagyis a Task Force West állományában szolgál majd. A magyar zászlóalj bázisa a Villagio Italia táborban lesz, ellátásukról is az olaszok gondoskodnak.

Az önálló felelősségi körzettel rendelkező magyar kontingens elsősorban standard békefenntartói feladatokat lát el a nyugat-koszovói városban és környékén. Azaz járőrtevékenységet folytat, biztosítja a katonai jelenlétet, megfigyelő pontokat telepít, VIP-személyeket kísér, kiemelt fontosságú objektumok védelmét látja el, s szükség esetén részt vesz a tömegoszlatási feladatokban is.

Megtudtuk: a tervek szerint maximum 430 katonából álló magyar zászlóalj a törzs mellett két manőver századból egy és kiszolgáló alegységekből áll majd. Emellett a zászlóaljhoz két, szlovén nemzetiségű lövész század is csatlakozik. A magyar modul zömét a debreceni dandár első zászlóaljánál szolgáló katonák adják. A zászlóaljnál nem rendszeresített beosztásokra a dandár más alegységeitől érkeztek önként jelentkezők, míg néhány speciális beosztásra – például CIMIC szakember, vagy tűzszerész – az MH Összhaderőnemi Parancsnokság más alakulataitól érkeztek hivatásos és szerződéses katonák.

A manőver századok alapja a debreceni lövészzászlóalj első és harmadik százada. Az itt szolgáló katonáknak nem ismeretlen a pec-i körzet, hiszen többségük már fél évig szolgált a Nyugat-Koszovóban. Éppen a teljes századok hadműveleti területre vezénylése volt az, ami miatt a mostani misszióra túljelentkezés volt.

A magyar modul felkészítésének első szakasza, vagyis az egyéni felkészülés a március 3-i sorakozóval kezdődött. Ez az ütem még csak a Debrecenben szolgáló katonákat érinti és a hónap végéig tart. A második ütem, a központi speciális felkészítés és az ezt követő összevont felkészítés május végéig tart.
Mórucz László alezredes elmondta, hogy a hét legfontosabb feladata a misszióra jelentkező katonák fizikai felmérésének végrehajtása lesz. Emellett pedig már természetesen készülnek a jövő hétre tervbe vett egyéni lőgyakorlatokra is.

A zászlóalj tervezett parancsnoki állománya még a felkészülés első ütemében Pecbe utazik, hogy a helyszínen tájékozódjon a rájuk váró feladatokról, és az elhelyezési körülményekről.