Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a NATO külügy- és védelmi miniszterek együttes ülése Brüsszelben

Szöveg: kormany.hu |  2012. április 18. 10:20

Kétnapos tanácskozás kezdődött április 18-án, szerdán Brüsszelben a NATO-országok külügy- és védelmi minisztereinek részvételével az észak-atlanti szövetség május 20–21-i chicagói csúcstalálkozójára való felkészülés jegyében. Magyarországot Hende Csaba honvédelmi miniszter és Martonyi János külügyminiszter képviseli.

1595934350
Szerda délelőtt a védelmi miniszterek ülnek össze, délután pedig a védelmi és a külügyminiszterek tartanak együttes ülést. A brüsszeli tanácskozásokon Magyarországot Hende Csaba honvédelmi miniszter és Martonyi János külügyminiszter képviseli.

Április 18-án délelőtt Hende Csaba honvédelmi miniszter megbeszélést folytat a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő (ISAF) parancsnokával, John R. Allen tábornokkal. Ezt követően a tárcavezető a védelmi miniszterek munkaülésén vesz részt. Délután pedig  a külügy- és védelmi miniszteri NATO-ülés előtt a Visegrádi Négyek – a Cseh Köztársaság, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – nyolc illetékes minisztere ismerteti a sajtóval a V4 közös nyilatkozatát az észak-atlanti szervezet napirendjén szereplő kulcskérdésekkel kapcsolatban.

Afganisztánt illetően NATO-diplomaták szerint a szövetség arra kívánja helyezni a hangsúlyt most és majd Chicagóban is, hogy a tálib lázadók fegyveres akciói nem téríthetik el a NATO-t a korábban megfogalmazott tervektől és a lefektetett – bár némi rugalmasságot is tartalmazó – menetrendtől.

1595934350
A NATO védelmi miniszterei áttekintik Brüsszelben továbbá a védelmi fejlesztések intézkedéscsomagját – amely 2020-ig igyekszik kijelölni az irányokat –, valamint a rakétavédelmi program helyzetét. Ez utóbbi tekintetben a chicagói csúcson már be kívánják jelenteni a NATO rakétavédelmi rendszerének részleges működőképességét.

A védelmi és a külügyminiszterek megvitatják azt az előterjesztést, amely a védelmi és az elrettentő képességek – nukleáris, illetve hagyományos erők, valamint rakétavédelem – egymáshoz viszonyított helyes arányainak kialakításáról szól (Defence and Deterrence Posture Review, DDPR).

A külügyminiszterek külön megbeszélésén – a szerdai munkavacsorán – a NATO partnerségi politikája, valamint az Oroszországhoz fűződő viszony lesz a fő téma.

Április 19-én, csütörtökön reggel a NATO huszonnyolc tagállamának külügyminiszterei Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatnak megbeszélést a NATO−Oroszország Tanács keretében, majd pedig a NATO vezette afganisztáni nemzetközi erőben (ISAF) részt vevő immár ötvenegy ország képviselői ülnek tárgyalóasztalhoz.

(HM Sajtóiroda; MTI)

Fotó: www.nato.int