Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem emelkedtek tavaly a globális hadikiadások

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 18. 10:45

Közel másfél évtizede, 1998 óta tavaly először nem nőttek jelentősen a világon a katonai kiadások – közölte április 17-én a Stockholmi Békekutató Intézet (SIPRI). 2011-ben mindössze 0,3 százalékkal emelkedett a világ országai által a hadseregekre költött pénz. 2001 és 2009 között viszont az éves növekmény átlagosan 4,5 százalék volt. A globális hadikiadások mértéke tavaly összesen 1,74 billió dollárra volt tehető.

„A gazdasági világválság utóhatásai – különösen az Egyesült Államokban és Európában foganatosított, a költségvetési hiány csökkentésére irányuló intézkedések – végre megállították a hadikiadások évtizedes emelkedését – legalábbis egyelőre. Azt még korai lenne kijelenteni, hogy (…) tartós fordulatról van szó" – mondta az adatok közzétételekor Sam Perlo-Freeman, a SIPRI projektvezetője.

Államháztartási helyzetük javítása érdekében a legtöbb fejlett állam – így az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország – mérsékelte katonai kiadásait, de a nagy költekezőnek számító s a válság által kevésbé súlyosan érintett India és Brazília is hasonlóan tett.

A legjelentősebb mértékben az adóssággondokkal küzdő európai államok – Görögország, Spanyolország, Olaszország és Írország – csökkentették katonai költségvetésüket .

Ezzel szemben Kína és Oroszország hadiköltségvetése jelentősen nőtt. Peking tavaly 6,7 százalékkal, míg 2002 és 2011 között összesen 170 százalékkal növelte kiadásait. Ezen forrásokat nagyrészt a katonák munkakörülményeinek javítására és fizetésük emelésére, valamint a hadsereg felszerelésének fejlesztésére fordították. A Népi Felszabadító Hadsereg erőteljes modernizációja ellenére azonban annak technológiai fejlettsége továbbra is egy-két generációval elmard az amerikaiétól.

Oroszország katonai büdzséje 9,7 százalékkal emelkedett, míg Afrika országai átlagosan 8,6 százalékkal költöttek többet fegyverkezésre tavaly, mint 2010-ben. Ez azonban nagyrészt egy állam, a líbiai felkelés átterjedésétől tartó Algéria számlájára írható.

A Közel-Keleten átlagosan 4,6 százalékkal nőttek a katonai kiadások, ugyanakkor a SIPRI a régió számos államáról – többek között Iránról – nem közölt adatokat.

711 milliárd dolláros büdzséjével továbbra is messze az Egyesült Államok költ a legtöbbet hadseregére, ez a teljes globális fegyverkezés 41 százaléka. Washington hadikiadásai azonban az iraki kivonulás következtében tavaly 1998 óta először csökkentek, mintegy 1,2 százalékkal. A második helyen 134 milliárddal Kína áll, míg a harmadik helyre – Nagy-Britanniát és Franciaországot megelőzve – a 71,9 milliárdot költő Oroszország lépett elő.

CímkékNATO