Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkoszorúzták Zrínyi Miklós szobrát

Szöveg: Kánya Andrea |  2008. május 6. 6:14

Megkoszorúzták Zrínyi Miklós szobrát a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem területén. Ezzel egy időben különleges kiállítás is nyílt az egyetem aulájában. A szoboravatáson felidézték a nagy török háborúkat, melyen a dunántúli seregek országos főkapitánya, Zrínyi Miklós aktív fellépése hozott fordulatot.

Zrínyi 1663-64-ben egész Európát felrázó haditettet hajtott végre, és mintegy 200 km mélyen behatolt a török hódoltság területére. Felégette a Dráva hidat, mely az oszmánok legfőbb magyarországi utánpótlási útvonalát szolgálta. Még 1664-ben Angliában életrajz jelent meg róla, melynek szerzője a törökök feletti sokszor győzedelmeskedő Szkander béghez hasonlította őt. A Zrínyiek mind a horvát mind a magyar nemzet életében maradandót alkottak, kiváló katonák és hadtudósok, a nemzeti öntudat építői voltak. A szobor avatásával rá s életművére emlékeztek.

A koszorúzáson részt vett többek között Ivan Bandic, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete, valamint Ivan Jusic alezredes, a Horvát Köztársaság katonai és légügyi attaséja is.
Az egyetem aulájában megrendezésre kerülő kiállítást a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgató helyettese, Dr. Lugsi József ezredes nyitotta meg. Az ezredes elmondta: a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hagyományőrző tevékenységéhez kapcsolódva az egyetem hadtörténeti tanszéke és a Honvédelmi Minisztérium terepre kijárást és GPS kutatásokat hajtott végre. „Ennek eredményeképp határozott igény fogalmazódott meg a kutatások megkezdésére. 2006-ban a beleznai polgármesteri hivatalban a kutatásban érintett önkormányzatok, múzeumok és a hadtörténeti múzeum képviselői megállapodtak a kuatótábor megkezdésében", hangzott el beszédében.

Még 2006 nyarán térképész, régész, hadtörténész szakemberekből álló kutatócsoport kezdte meg a kutatásokat. Első lépésként a ZMNE térképészeti tanszékének szakemberei elkészítették a terület részletes felmérését. A régészek révén elkészült egy kutatóárok, majd megkezdődött a kutatás. A kutatás során ágyúgolyókat, ólompuskagolyókat, reteszeket találtak, ezzel feltárva az ostrom színhelyeit is. 2008-ban a területet műszeresen is átvizsgálták, mely vizsgálatok tudományos eredményeket hoztak.

Dr. Padányi József ezredes a honvedelem.hu-nak elmondta: Zrínyi Miklós nemcsak a magyar, hanem a horvát történelem része is. „Az a terület, ahol a Zrínyi várat feltárjuk, illetve az ostrom nyomait keressük, csak úgy közelíthető meg, csak úgy valósítható meg maga a program, ha azok a települések, melyek a Mura túloldalán, tehát Horvátországban vannak, segítenek ebben a munkában. Ezért van most itt ennyi polgármester, hiszen közös az eredmény."

Dr. Padányi kiemelte a leletek fontosságát is. „A kiállításon egyrészt bemutatjuk a kutatások megindításának történetét, illetve bemutatjuk azokat a leleteket amiket az elmúlt 3 év folyamán találtunk: ágyúgolyók, muskétagolyók, reteszdarabok, illetve azokat a közös rendezvényeket is felvillantjuk, amik az elmúlt éveken a horvát és a magyar falvakkal közösen hoztunk létre. Ilyen volt tavaly ősszel egy egész napos fesztivál , ahol Légrád, Õrtilos és Belezna lakossága is részt vett, s a magyar honvédség támogatásával egy színes kavalkád jött létre, benne néptánc- és haditechnikai bemutatók, tehát mindaz, ami vonzóvá tesz egy ilyen rendezvényt."