Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Apró robotok lephetik el a harctereket

Szöveg: Háború Művészete |  2008. május 5. 20:54

Az amerikai hadsereg megkezdte az új, következő generációs apró robotjárművének – SUGV (Small Unmanned Ground Vehicle) – tesztelését. Ez egy körülbelül 13 kilogrammos robot, ami sokban hasonlít a PackBothoz. Mindkettőt az iRobot cég tervezi és gyártja.

A víz- és rázkódásálló SUGV 2.5 kilogrammos felszerelést (érzékelők, kamerák, mikrofonok) képes szállítani, ezek ráadásul modulrendszerűen igazíthatóak az egyes feladatokhoz. Az akkumulátoros hajtású jármű vezeték nélküli távvezérléssel működik.
A PackBot kistestvéreként a mozgékony SUGV is képes felmenni egy lépcsőre, de a törmelékek közti manőverezés sem jelent számára akadályt.

Az önjáró kisrobot kifejlesztésében nagy szerepe volt a hadsereg éles bevetések során szerzett tapasztalatainak. A jármű igen fontos szerepet tölthet majd be az ismeretlen területek előzetes feltérképezése során, hiszen az opcionálisan felszerelhető kamerájának és mikrofonjának köszönhetően fontos információkat képes továbbítani a hadsereg számára az ismeretlen – és nem ritkán veszélyes – területekről.

Az ellenség megfigyelésében is nélkülözhetetlen szerepet kap a SUGV, hiszen akár 8 órát is képes egyhelyben, mozdulatlanul állni és figyelni. Ezt a feladatot korábban a katonák látták el, de a robot segítségével ugyanolyan hatékonyan mérhető fel az ellenség helyzete. A SUGV képes bombák elhelyezésére is, melyek felrobbanása után szabad út nyílik a katonák számára.

Az amerikai hadseregnél 2001. szeptember 11-e előtt még nem volt tervbe véve kis robotjárművek építése egészen 2013-ig. A technika rohamos fejlődése és a háborús körülmények azonban arra késztették a gyártókat, hogy kezdjék meg a robotjárművek fejlesztését és gyártását, melyek természetesen a Future Combat Systems (a jövő harceszközei) részét képezik.