Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Korszerű orosz légvédelmi rakétakomplexumok Kínának

Szöveg: Háború Művészete |  2008. május 5. 20:49

Ez év nyarán Oroszország leszállítja Kína számára a soron következő, egyben utolsó S-300PMU2 „Favorit” típusú légvédelmi rakétakomplexumot. Kína összesen nyolc légvédelmi rakétaosztályt rendelt, amelyek közül négy már 2007 júliusában rendszerbe állt az ország légvédelmi erőinek állományában.

Kína még 1993-ban vásárolta az első S-300 típusú légvédelmi rakétarendszert és az azóta eltelt időszak alatt több modifikáció került az országba. Napjainkban négy rakétaosztály áll hadrendben S-300PMU, nyolc rakétaosztály S-300PMU1 és szintén négy rakétaosztály S-300PMU2 típusú rakétakomplexumokkal, amelyek a kínai légvédelmi rendszer legfontosabb elemének számítanak.

Az új rendszer leszállításával az S-300 típusú rakétarendszerekkel felfegyverzett osztályok száma eléri a húszat. Egy rakétaosztály négy légvédelmi rakétakilövő állással rendelkezik.

Napjainkban az S-300 típusú rakétakomplexumok nagy része (nem kevesebb, mint hat rakétaosztály) Peking körzetében állomásozik. További öt rakétaosztály felügyeli a kínai légteret a tajvani tengerszoros körzetében. Szintén S-300-as rakétakomplexumok állnak hadrendben a nagyobb déli városok (mint például Sanghai) térségében is.

Címkékrakéta