Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vezérkarfőnöki tárgyalások Nicosiában

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. május 6. 20:58

Constantinos Bisbikas altábornagy, a Ciprusi Nemzeti Gárda parancsnoka meghívására május 6-án hivatalos látogatásra, Ciprusra utazott Havril András vezérezredes a HM Honvéd Vezérkar főnöke. A magyar delegáció tagja dr. Patyi Sándor dandártábornok, a HM Védelmi Hivatal főigazgatója is.

A háromnapos tárgyalássorozat fő célja a két ország katonai kapcsolatai gyakorlati megerősítése, valamint az Európai Biztonsági és Védelmi Együttműködésben lehetséges közös tevékenység kereteinek kimunkálása. Külön hangsúlyt ad a kétoldalú együttműködésnek, hogy a sziget békéjét fenntartó ENSZ misszióban 1993 óta aktívan részt vesz a Magyar Honvédség, jelenleg egy 84 fős magyar kontingens teljesít szolgálatot Cipruson.

Havril vezérezredes a tárgyalások során tájékoztatja partnerét a nemrégiben befejeződött magyar haderőreform eredményeiről, a Magyar Honvédség nemzetközi műveletekben végzett munkájáról, és a közeljövőben tervezett új missziós feladatvállalások súlypontjairól. A kétoldalú katonai kapcsolatok fejlesztésében a magyar elgondolások egyik fő iránya egy intenzívebb képzési, felkészítési együttműködés. A magyar vezérkari főnök konkrét javaslatokat tesz partnerének a ciprusi tisztek és tiszthelyettesek számára nyitott magyarországi képzési rendezvényeken, gyakorlatokon, Nemzetközi Békefenntartó Tanfolyamokon való részvétel lehetőségeire. Hasonló lehetőségek mutatkoznak az európai védelmi együttműködés keretében szervezett hazai tanfolyamok és felkészítési programok terén.

Mint ismeretes a Ciprusi Köztársaság hazánkkal egy időben vált az Európai Unió tagjává. A Lisszaboni szerződés eredményeként fontos része lesz a megbeszéléseknek az európai védelmi együttműködés új, magasabb szintű, intézményesített formája, és az abban való részvétel követelményrendszere. Várhatóan szóba kerül az Európai Unió védelmi képességfejlesztési programjaiban való közös munka lehetősége is.

Havril András vezérezredest nicosiai tárgyalásai kezdetén fogadja a Ciprusi Köztársaság védelmi minisztere Costas Papacostas. A Ciprusi Nemzeti Gárda parancsnokával folytatott kétoldalú megbeszélésein túl a Honvéd Vezérkar főnöke egyebek mellett látogatást tesz a 20. Páncélos Dandárnál valamint a Speciális Erők Parancsnokságán, és koszorút helyez el a Makedonistissa Katonai Temetőben az ismeretlen katona sírjánál.