Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mianmar: segélyszállítmányok a katasztrófa túlélőinek

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. május 6. 21:08

Az ENSZ, a különböző segélyszervezetek és a világ számos országa megmozdult a természeti katasztrófa sújtotta Mianmar megsegítésére, de a segélyszállítmányok eljuttatását hátráltatja, hogy a mianmari katonai junta nehezen ad beutazási engedélyt. A legfrissebb adatok szerint a ciklon pusztítása után legkevesebb egymillió ember maradt fedél nélkül, és legalább 22 ezren meghaltak.

Az ENSZ közlése szerint Mianmar jelezte, hogy szüksége van a ciklon áldozatainak megsegítésére. Mint Elisabeth Byrs szóvivő elmondta, a világszervezet munkatársai azonban még mindig várnak a beutazási engedélyre. Paul Risley, az ENSZ Világélelmezési Programjának szóvivője kedden Bangkokban reményét fejezte ki, hogy 48 órán belül megkapják a vízumot, és megkezdhetik a segítségnyújtást a fedél nélkül maradt, egymilliónyira becsült embernek.

Időközben megérkezett az első segélyszállítmány, egy katonai repülőgép kilenc tonnányi különféle felszerelést vitt Mianmarba. A helyi hatóságok közlése szerint az országnak elsősorban a háztetők fedésére szolgáló építőanyagra, gyógyszerre, vízfertőtlenítő tablettákra és moszkitóhálókra van szüksége. Az Európai Bizottság 2 millió euró értékű segélyszállítmányt ajánlott fel, Kína – Mianmar szoros szövetségese – pedig egymillió dollár értékű segélyszállítmányt, illetve készpénzt bocsátott rendelkezésre.

Az ENSZ-főtitkár, Ban Ki Mun közlése szerint a világszervezet egy szakértői csoportot állított fel a helyzet felmérésére. A csapat már talán kedden útnak indul.

George Bush amerikai elnök személyesen ajánlotta fel az Egyesült Államok segítségét a katasztrófa sújtotta délkelet-ázsiai országnak. Bush felszólította az országot irányító katonai juntát, hogy fogadja el a segélyt az amerikai haditengerészet térségben gyakorlatozó hajóitól. Ezt megelőzően azonban szükség van egy amerikai kárfelmérő csapat beengedésére is – mondta.

Megfigyelők szerint azonban a mianmari katonai vezetés, – amely azzal vádolja Washingtont, hogy hatalmának megdöntésére törekszik – nem fog beengedni amerikai hadihajókat területére. Washington sürgős segélyként 250 ezer dollárt ajánlott fel a ciklon áldozatainak, de jelezte, hogy további 3 millió dollárt szán erre a célra.

XVI. Benedek pápát mélyen elszomorította a mianmari tragédia – közölte a Vatikán. A katolikus egyházfő arra kéri a nemzetközi közösséget, hogy sürgősen gyűjtsön segélyt a bajban lévő ország számára. A pápa imádkozik a katasztrófa több mint 22 ezer halottjáért és azokért, akik fedél nélkül maradtak és szenvednek.