Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megmérkőztek egymással a legjobb lövészek

Szöveg: Demeter Ferenc |  2008. május 16. 9:43

Az idén 9. alkalommal rendezték meg az MH Simontornyai Lőtérbázisán az 54. Veszprém Légtérellenőrző ezred szervezésében a Magyar Honvédség lőbajnokságát. A szabályzókban kiírt versenyszámokban 25 csapat küzdött a bajnoki címekért.

A rendezvény helyszínére érkező versenyzőknek és vendégeknek az első benyomása az, hogy a lőtérnek csodálatos környezeti adottságai vannak és ezt csak fokozza a személyzet igényes munkája, amit a lőtér karbantartásában végeznek.

A lőbajnokság második napjának reggelén, a gépkarabély lövészet eredményeinek ismeretében még mindenki remél és bizakodik.A pisztolylövészetben kiszámíthatatlanabbak az erőviszonyok, így bármilyen eredmény bárkinek bejöhet. A csapatok között most még nincs nagy pontbeli különbség. Ezért mindenki számol és biztatja a versenyzőit.

A lőbajnokságokon már hagyomány, hogy a reklamáló és az óvó csapatvezetők percenként érkeznek a versenyiroda sátrához. Az egyiknek a célok magassági eltérésével, a másiknak a pályabeosztással van problémája. Végül kiderül, hogy a fegyverek elsütésisúlyával is gondok vannak, a mért paraméterek nagyon eltérnek a kiírásban meghatározottól. Újra összehívják a csapat vezetőket és újra kezdődik az egyeztetés. Megállapodás születik, mindenki elfogadja a 4,5 kilogrammos értéket, de ez alá már nem mehetnek, mert az a biztonságot veszélyeztetné. A pisztoly lőverseny közben tovább folytatódik és folyamatosan kiírásra kerülnek az eredmények. Ezért a lőtér leglátogatottabb pontja az eredményhirdető tábla, de sokan vizsgálják a kiértékelt lőlapokat, bízva abban, hogy találnak még néhány plusz találatot.

A pisztoly versenyszámban most először engedték meg a szabályzók a két kézzel való lövést. A szakemberek érdeklődéssel figyelik, hogy hányan váltanak és választják a versenyzés új formáját és ez mennyiben fogja befolyásolni az eredményeket. A senior férfiak esetésben még mindig többen vannak azok, akik egy kézzel lőnek, míg a junior férfiaknál és a nőknél csak elvétve találhatóak egykezesek.

Szinte tízpercenként változik a helyzet, és ennek megfelelően láthatunk ünneplő csapatokat. A verseny első részében az öregek versenyeznek és ez egy senior korú katona megjegyzése szerint ez azért jó, mert ha már ő ellőtte magát, van a fiataloknak miért küzdeniük!

Nagy hírértéke van annak, hogy a nők pisztolyversenyét olyan jó eredménnyel nyerték, hogy az eredmény az abszolút verseny megnyeréséhez is elegendő lenne, azaz pestiesen szólva két hölgy is akadt, akik lemosták a fiúkat. Eredményük 20 lövésből 187 találat, és közöttük csak a tízesek száma döntött. Kissné Kis Gabriella 9-szer, míg Karácsony Jánosné 8-szor lőtte ki a céltábla közepét.

A verseny szépen, csendesen folytatódik, de a háttérben egyre zajosabbak a versenyzők és a csapatvezetők, mert a pont különbségek egyre nőnek, és a verseny végkimenetelébe már egyre kevesebb csapat szólhat bele.

Délután 14.00-kor indulhat a lőbajnokság leglátványosabb és legizgalmasabb versenye, a párbajlövészet. A verseny a sorsolással kezdődik. A résztvevőket négyes csoportokba osztják. A csoportokon belül küzdenek egymás ellen és a két legtöbb pontot elért juthat a következő fordulóba. Ennél a versenyszámnál hagyományosan sok az óvás a csapatok részéről, az egy-egy futamban látottakat a lőtéren lévő 500 személy 64 variációban tudná visszaadni. Ezért állandó szópárbaj van az emelvényen is a csapatvezetők és a versenybíróság között. „ Mi lentről úgy láttuk, hogy…", mire a minisztérium által kirendelt döntnök válaszol: „Mi meg innen fentről úgy láttuk, hogy.." Ezért a versenybíróság kénytelen hasznosítani a korszerű technika által biztosított lehetőségeket. Három kamerával rögzítik az eseményeket és a reklamáló csapatkapitányok jelenlétében lelassítva elemzik ki a történteket. Tisztességes megállapodásokat kötnek azokban az esetekben, amikor vitatott helyzet alakul ki. Az első nap 30, a második nap 33 kifutásra került sor és összesen 4 olyan összecsapás volt, ahol elfogadták az óvást és elrendelték a futam megismétlését. A végrehajtásban nagyon sok múlik a tüzelőállásban tevékenykedő döntnöki állományon, de az ismétlések kis számából látszik, hogy értik a dolgukat.

A harmadik nap kezdetén a pontokból már látható, hogy az összetett pontversenyben az első, a második és a harmadik helyekért lehet még nagy küzdelem az MH 12. Arrabona ezred, az MH Támogató dandár és a vendéglátó MH 54. Veszprém Légtérellenőrző ezred csapatai közt. Ennek megfelelően hangol a három szurkolótábor is.

A középdöntőben már csak 12 csapat mérkőzik egymással, a döntőbe pedig 6 csapat jut be. Ahogy telik az idő, egyre jobb eredményeket produkálnak. Először 20 másodpercre javítják a pályacsúcsot, de ez sem marad sokáig, mert az egyik kifutást szinte pillanatok alatt teljesítik és egy új pályacsúcs születik 18 másodperccel. A házigazdák nagy bánatára csapatuk nem jut be a 6-os döntőbe és tovább élesedik a küzdelem a győriek és a Támogató dandár között.

Hatalmas küzdelemben végül az Arrabona nyeri a párbajt, ezzel övék a győzelem az összetettben is. Nagy ünneplés kezdődik a lőtéren. A csapatok egymás sikereit elismerve gratulálnak egymásnak és nagyon sportszerű percek következnek.

Az eredményhirdetésen Tóth László ezredes, az ÖHP kiképzési osztályvezetője gratulál a versenyzőknek és adta át az érmeket és a kupákat. A eredményhirdetés szép színfoltja, amikor Tóth ezredes Juhász István vezérőrnagy, a MH HDM és KIK főosztály vezetője nevében a katona sportlövők felkészítésében, több évtizeden át végzett lelkiismeretes munkájáért Marosvári Kornélnak emlékplakettet ad át. A résztvevők függetlenül attól, hogy személyesen ismerték-e, hatalmas tapssal fogadták a bejelentést. Az elismerésnek akkora a hatása, hogy Marosvári Kornél szemmel láthatóan a könnyeivel küszködik.

A rendezvényt Szűcs Pál ezredes, a vendéglátó alakulat parancsnoka zárta, megköszönve azt a fegyelmezettséget, katonás helytállást, ami hozta ezeket a nagyszerű eredményeket és az eseménymentes végrehajtást.

Eredmények:

Gépkarabély egyéni 35 év alattI. helyezett Baranyai Krisztián szkv. MH 25. Klapka.

Gépkarabély egyéni 35 év felettI. helyezett Dudics József ftörm. MH Támogató DD.

Gépkarabély egyéni nőiI. helyezett Nagyné Vermes Anita törm. MH 5. Bocskai.

Gépkarabély csapatverseny 35 év alatt

I.helyezett MH 25. Klapka LDD.
II.helyezett ZMNE
III. helyezett 86. Szolnok HE. B.

Gépkarabély csapatverseny 35 év felett

I.helyezett Honvédelmi Minisztérium
II.helyezett MH 54. Veszprém LTE.
III. helyezett MH Támogató DD.

Gépkarabély csapatverseny nők

I.helyezett MH 12. Arrabona LÉRAK. E.
II.helyezett MH Támogató DD.
III. helyezett MH 86. Szolnok HE. B.

Pisztoly egyéni 35 év alatt I. helyezett Szlobodnik Tamás fhdgy. MH 12. Arabona.

Pisztoly egyéni 35 év felettI. helyezett Juhász Árpád zls. MH 54. Veszprém

Pisztoly egyéni nőiI. helyezett Kissné Kis Gabriella szkv. MH 54. Veszprém

Pisztoly csapatverseny 35 év alatt

I.helyezett MH 12. Arrabona LÉRAK. E.
II.helyezett MH 59. SZD. REB.
III. helyezett ZMNE

Pisztoly csapatverseny 35 év felett

I.helyezett MH 54. Veszprém LTE.
II.helyezett MH 59. SZD. REB.
III. helyezett MH Támogató DD.

Pisztoly csapatverseny nők

I.helyezett MH Támogató D.
II.helyezett MH 12. Arrabona.
III. helyezett MH 54. Veszprém LTE.

Párbajlövészet

I.helyezett MH 12. Arrabona LÉRAK. E.
II.helyezett MH Támogató Dandár
III. helyezett MH 5. Bocskai István Lövészdandár

Összesített pontverseny

I.helyezettMH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred
II.helyezettMagyar Honvédség Támogató Dandár
III.helyezett MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred
IV.helyezettMH 86. Szolnok Helikopter Bázis
V.helyezettMH 59. Szentgyőrgyi Dezső Repülőbázis
VI.helyezettZrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem