Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megújított szövetség a királynék városában

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. június 18. 23:20

Veszprém Megyei Jogú Város közgyűlése a Magyar Honvédség 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred fennállásának 60. évfordulója alkalmából alakulatzászlót adományozott a városban lévő katonai alakulatnak. Az egység csapatzászlójára Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter kötött zászlószalagot a polgármesteri hivatal előtt megrendezett ünnepségen.

Az elöljáró fogadását jelző kürt sajátos módon, a Veszprém város főtere mellett lévő tűztoronyban szólalt meg. Az ünnepségen Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter kíséretében megjelent a Honvéd Vezérkar képviseletében Mikita János mérnök altábornagy, vezérkarfőnök-helyettes, valamint Benkő Tibor altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka.

1595888416
A Himnuszt követően felolvasásra került a honvédelmi miniszter 290/2009. számú okirata a zászlószalag adományozásáról. Az okiratban kiemelték, hogy a csapatzászló a katonai alakulat néphez, nemzethez és a hazához való tartozásának jelképe. A szalagzászlót a honvédelmi miniszter a légtérellenőrző ezred a 60. évfordulójának alkalmából, valamint a tíz év alatt a NATO szervezeten belül végzett kiemelkedő tevékenységének elismerése céljából adományozta. Ezt követően Szekeres Imre felkötötte a zászlószalagot a csapatzászlóra.

A tárcavezető ünnepi beszédében elmondta, hogy olyan ezred csapatzászlójára kötötte fel ma a zászlószalagot, amely alakulat a honvédség történetében az elsők között csatlakozott a NATO integrációs szervezetéhez. Az ezred katonái olyan feladatokat végeznek, ahol folyamatos tevékenységgel kell biztosítani hazánk felett a légi felderítést, a vadászirányítást, valamint a légi információk feldolgozását és továbbítását.

“Napjainkban nagy eredmény az, hogy a honvédelemmel kapcsolatos elképzelések széles társadalmi támogatottsággal bírnak. A jelenlegi társadalmi, gazdasági helyzetben nagyon fontos ez a támogatottság, hogy a katonák az alapvető feladataikat minél jobb színvonalon tudják végrehajtani. Az elmúlt három évben a honvédség megújult. Létrejött egy korszerű eszközökkel rendelkező, professzionális hadsereg. Ennél az ezrednél is a XXI. század kihívásaira alkalmas eszközök lettek telepítve", hangsúlyozta a miniszter, aki emlékeztetett: a korszerű vezetéstechnikai berendezések Veszprémben, a 3D radarok Békéscsabán és Bánkúton kerületek rendszerbe állításra. Ezek az eszközök biztonságosak, környezetbarátok és esztétikusak. Reméli, hogy a harmadik radar telepítése is hamarosan megtörténik. A légtérellenőrzés színvonalas végrehajtása megköveteli az együttműködést a polgári, valamint a nemzetközi szervezetekkel.

1595888416
"Az ezred nagyon nagy eredménye az, hogy a NATO harcászati ellenőrzések során az alakulat tevékenységét az ellenőrző külföldiek, együttműködésre alkalmasnak minősítették. A külföldi ellenőrök közel száz területet ellenőriztek, és minősítették az állományt a logisztikától a hadműveleti szolgálatig", mondta Szekeres Imre, aki köszönetet mondott ezért a munkáért az ezred személyi állományának. “Ez egy olyan eredmény, amit ma még kevesen mondhatnak a magukénak. Gratulálok az állománynak az eddig elért eredményeihez, és mindenkinek jó egészséget és katonaszerencsét kívánok!", zárta beszédét a miniszter.

Az ünnepség Veszprém Megyei Jogú Város önkormányzata 4505/2009. számú határozatának ismertetésével folytatódott, amelyben az önkormányzat hivatalosan is engedélyezte, hogy a Veszprém nevet az alakulat a megnevezésében használja. A közgyűlés másik, 105/2009.számú határozatában alakulatzászlót adományozott a városba települt légtérellenőrző ezred állományának. Az alakulatzászlót Debreczeni János polgármester adta át Szűcs Pál mérnök ezredesnek.

Ezt követően a történelmi egyházak képviselői áldották meg az átadásra került alakulatzászlót. Jákob János ezredes példabeszédében hangsúlyozta, hogy a jó adomány és ajándék az ember belsejéből fakad, és mindig az összetartozást erősíti meg. Ez az összetartozás Veszprém városa és a katonák közötti kapcsolatban régóta jelen van. A város katonai hagyományokban nagyon gazdag, mert történelméhez számos katonai esemény kötődött, léte összefonódott a honvédség életének alakulásával. Amikor a légtérellenőrző ezrednek alakulatzászlót adományoz a város, ebben a bizalom és a kölcsönös együttműködési szándékot akarják kifejezni. Azt kívánta, hogy akik e zászló alatt teljesítik a haza védelmében vállalt kötelezettségeiket, érezzék át az adományozó jó szándékát. A protestáns tábori püspökség nevében kérte Isten áldását az ezred teljes személyi állományára. 

Debreczeni János polgármester ünnepi beszédében köszöntette a katonákat a királynék városában. “Veszprém püspöki város, egyetemi központ és történelmi távlatokban egyben katonaváros. A tatárjárás idején az ellenség végigpusztította az országot, de Veszprém várát nem tudták bevenni, ezért a városnak jelentős szerepe volt abban, hogy a magyarság megmaradhatott", fogalmazott, majd kiemelte: Veszprém város közgyűlése egyhangú akarattal adományozta a zászlót a katonáknak, és kérte, hogy gondozzák azt büszkén és méltósággal.

1595888416
Szűcs Pál, az alakulat parancsnoka válaszbeszédében megköszönte a városnak azt a bizalmat, amivel az ezred állományát kitüntették. “A légtérellenőrzés a múltban és jelenben is mindig a legkorszerűbb technika felhasználását igényelte. Az 1960-as évektől mindig újabb és korszerűbb vezetéstechnikai eszközöket állítottak rendszerbe. Az 1991-es délszláv válság idején, a kitelepült rádiólokációs csoportokkal igyekezték biztosítani hazánk légterének védelmét. A NATO-hoz való csatlakozásunk első perceitől az ezred bedolgozott a szövetség légvédelmi rendszerébe. A feladat megváltozott gondolkodást, új ismeretek sokaságát és jelentős technikai fejlesztést igényelt", mondta, kiemelve, hogy a fejlesztések tovább folytatódnak az új radarok telepítésével, valamint az informatikai rendszer fejlesztésével. Köszönetet mondott a miniszternek a zászlószalagért és megköszönte a városnak az alakulat zászlót. “A zászló a történelemben mindig fontos jelképe volt a katonai alakulatoknak. Jelzés arra, hogy itt vagyunk. De egyben jelzi azt is, hogy kikre számíthatunk és azt, hogy kik számíthatnak ránk. Ezzel a zászlóval a város felvállalta a szoros együttműködést a légtérellenőrző ezreddel, ami egyben a bizalom jele is. Az ezred jó partnere a városnak, mert rajtuk keresztül a világban már sokan megismerhették Veszprém nevét és megtanulták azt törve kimondani. A zászló sok mindent kifejez, a támadásban elől van és a kitűzött zászló jelenti a győzelmet. Ez a zászló most a várossal való összetartozást fejezi ki", mondta Szűcs Pál, majd megköszönte a támogatást és megígérte: a zászlót becsülettel megőrzik.

Az ünnepség a felsorakozott zászlóalj díszelgésével zárult.

1595888416
 

1595888416