Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mézeskaláccsal és húslevessel ünnepeltek a Sínai-félszigeten

Szöveg: Bitera Roland fõhadnagy (Sínai-félsziget) |  2009. december 28. 18:31

A Többnemzetiségű Erők és Megfigyelők (Multinational Force and Observers – MFO) minden résztvevő kontingense méltóképpen ünnepelte meg az év utolsó hónapjának legjelentősebb ünnepét, köztük természetesen az északi és a déli tábor magyar külszolgálatos katonái és rendőrei is.

Mindent megtettek annak érdekében a Sínai-félszigeten szolgáló magyar katonák és rendőrök, hogy a karácsonyt a lehetőségeikhez képest a legmeghittebben tudják megünnepelni. A kontingens tagjai rendszeres szolgálati elfoglaltságaik ellenére energiájukkal nem spórolva próbálták minden társuk számára még otthonosabbá, nyugodtabbá tenni a szeretet ünnepét.

Ez elsősorban az ünnepi ételek elkészítésében nyilvánult meg, de mindenképpen meg kell említeni a magyar bár berendezését és feldíszítését végző emberek munkáját is. Az ünnepi menü magyarságát jelzi, hogy megtalálható volt rajta marha húsleves, tejfölös csirkepörkölt nokedlivel, rántott szelet rizi-bizivel, mákos nudli, valamint desszertként tálalva volt mézes kalács, sajtos pogácsa és mindezek mellé a hazai földön ilyenkor elhagyhatatlan forralt bor. Az ünnep további napjaiban pedig sült csülök csempészett egy kis otthoni ízt és változatosságot a misszió amúgy egyhangú étrendjébe.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy az MFO misszióhoz idén ősszel csatlakozott Cseh Köztársaság három főtisztje, akik a minimális létszám miatt hozzájuk kultúrában legközelebb álló nemzettel, vagyis a magyarokkal töltötte a karácsonyt.

A magyarok mellett az MFO vezetősége és a többi kontingens is igyekezett méltó rangjára emelni az ünnepet. December elején ünnepélyes keretek között zajlott le az északi táborban felállított karácsonyfa égőinek bekapcsolása, ahol a misszióban nagy létszámmal jelenlévő kolumbiaiak, fidzsik és amerikaiak a saját nyelvükön kívántak minden részt vevő állam katonáinak boldog karácsonyt és sikerekben gazdag boldog új évet.

A tábori lelkész december 25-én az északi, majd a déli táborban is karácsonyi szentmisét tartott, amelyen mindenki részt vehetett.

A decemberi hónap fontos eseménye volt még december 10-11-én a Honvédelmi Minisztérium és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium képviselőinek látogatása. Dr. Füredi Károly, a Honvédelmi Minisztérium védelem tervezési és infrastrukturális szakállamtitkára ünnepi beszédében kihangsúlyozta: bár látogatásuk hivatalos, mégsem szeretnék, ha a misszió tagjai úgy éreznék, még a karácsony közeledtével is ellenőrizve vannak. A magyar kontingenst meglátogató tizenöt tagú delegáció legfontosabb üzenete az volt, hogy tudatták az itt szolgálókkal: nincsenek elfelejtve az ünnepek alatt sem, hozzátartozóikon kívül a HM és az IRM dolgozói is gondolni fognak a szentestén a külföldi missziókban szolgálatot teljesítő katonákra, és rendőrökre.

Dr. Somssich Gabriella rendőr dandártábornok, az IRM Rendészeti és Felügyeleti Főosztályának vezetője szintén arra kért mindenkit, hogy kötetlen beszélgetéssel teljen az a pár óra, amit a küldöttség a táborban tölthet.