Szilveszteri receptek a katonaszakácsoktól
Szöveg: honvedelem.hu | 2009. december 28. 18:00Az év utolsó napján, a jókedv és a szórakozás mellett a finom étkeké a főszerep. A Magyar Katonai Kulináris Csapat – vagyis ahogy mindenki ismeri őket – a Magyar Katonaszakács Válogatott idén szilveszterre tradicionális magyar recepteket keresett a honvedelem.hu olvasói számára. A mesterszakácsok malacsültet és kocsonyát készítettek.
Ezúttal tradicionális magyar recepteket oszt meg a Magyar Katonaszakács Válogatott vezetője, Gulyás Károly közalkalmazott és helyettese, Somorjai Péter főtörzsőrmester a honvedelem.hu olvasóival. A Magyar Honvédség két mesterszakácsa a 2009-es esztendő utolsó napjára malacsültet és kocsonyát készített. Lássuk a menüt!
SZILVESZTERI MALACSÜLT
Hozzávalók:
- 60 dekagramm burgonya,
- cukor,
- 15 dekagramm császárszalonna,
- fahéj,
- fokhagyma,
- 3 fej hagyma,
- 60 dekagramm káposzta,
- 1 kilogramm malac karaj,
- köménymag,
- majoránna,
- 2 deciliter pezsgő,
- só,
- 2 deciliter sör,
- 4 dekagramm sertés zsír.
Elkészítése:
A malacot besózzuk, majd zúzott fokhagymával bedörzsöljük, és köménymaggal, majoránnával megszórjuk. Sörrel felöntjük és két napra hűtőbe tesszük.
A császárszalonnát apró kockákra vágjuk, és zsírjára pirítjuk. Rátesszük a félkarikára vágott hagymát. Ha szükséges, akkor még kevés sertészsírt adunk hozzá. Lepirítjuk majd belerakjuk a megfőtt burgonyát és összepirítjuk.
Egy másik edényben cukrot karamellizálunk. Félkarikára vágott hagymát adunk hozzá, majd a szeletelt káposztát, az egész fahéjat. Kicsit dinszteljük. Végül sózzuk, és őrölt köménnyel megszórjuk. Legvégén pezsgőt adunk a káposztához.
A malacot betesszük a 150 Celsius-fokos sütőbe. Folyamatosan locsolgatjuk sörrel a bőrét. Malactól függően 1-1,5 órát sütjük. Káposztával és burgonyával tálaljuk.
KOCSONYA
Hozzávalók:
2 kilogramm csontos hús,
- 20 dekagramm bőrke,
- 5-6 fej hagyma,
- 5 fej fokhagyma,
- 1 szál sárgarépa
- 1 evőkanál egész bors,
- 2 babérlevél,
- só,
- paprika.
Elkészítése:
Egy nagy fazékban odatesszük a húsféléket, a fűszerekkel és a sóval együtt és annyi vízzel öntjük fel, hogy jól ellepje. Puhára főzzük. Tetejét kicsi állás után lezsírozzuk, a levét tányérokba szűrjük, a húst lecsontozva elosztjuk a tányérokba. A kocsonya tetejét dermedés után izlés szerint paprikázzuk.
Jó étvágyat és boldog új esztendőt kívánunk!