Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szilveszteri receptek a katonaszakácsoktól

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. december 28. 18:00

Az év utolsó napján, a jókedv és a szórakozás mellett a finom étkeké a főszerep. A Magyar Katonai Kulináris Csapat – vagyis ahogy mindenki ismeri őket – a Magyar Katonaszakács Válogatott idén szilveszterre tradicionális magyar recepteket keresett a honvedelem.hu olvasói számára. A mesterszakácsok malacsültet és kocsonyát készítettek.

Ezúttal tradicionális magyar recepteket oszt meg a Magyar Katonaszakács Válogatott vezetője, Gulyás Károly közalkalmazott és helyettese, Somorjai Péter főtörzsőrmester a honvedelem.hu olvasóival. A Magyar Honvédség két mesterszakácsa a 2009-es esztendő utolsó napjára malacsültet és kocsonyát készített. Lássuk a menüt!

1595895029
 

SZILVESZTERI MALACSÜLT

Hozzávalók:

  • 60 dekagramm burgonya, 
  • cukor,
  • 15 dekagramm császárszalonna,
  • fahéj,
  • fokhagyma,
  • 3 fej hagyma,
  • 60 dekagramm káposzta,
  • 1 kilogramm malac karaj,
  • köménymag,
  • majoránna,
  • 2 deciliter pezsgő,
  • só,
  • 2 deciliter sör,
  • 4 dekagramm sertés zsír.

Elkészítése:

A malacot besózzuk, majd zúzott fokhagymával bedörzsöljük, és köménymaggal, majoránnával megszórjuk. Sörrel felöntjük és két napra hűtőbe tesszük.

A császárszalonnát apró kockákra vágjuk, és zsírjára pirítjuk. Rátesszük a félkarikára vágott hagymát. Ha szükséges, akkor még kevés sertészsírt adunk hozzá. Lepirítjuk majd belerakjuk a megfőtt burgonyát és összepirítjuk.

Egy másik edényben cukrot karamellizálunk. Félkarikára vágott hagymát adunk hozzá, majd a szeletelt káposztát, az egész fahéjat. Kicsit dinszteljük. Végül sózzuk, és őrölt köménnyel megszórjuk. Legvégén pezsgőt adunk a káposztához.

A malacot betesszük a 150 Celsius-fokos sütőbe. Folyamatosan locsolgatjuk sörrel a bőrét. Malactól függően 1-1,5 órát sütjük. Káposztával és burgonyával tálaljuk.

1595895029
 

KOCSONYA

Hozzávalók:

  • 2 kilogramm csontos hús,

  • 20 dekagramm bőrke,
  • 5-6 fej hagyma,
  • 5 fej fokhagyma,
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 evőkanál egész bors,
  • 2 babérlevél,
  • só,
  • paprika.

Elkészítése:

Egy nagy fazékban odatesszük a húsféléket, a fűszerekkel és a sóval együtt és annyi vízzel öntjük fel, hogy jól ellepje. Puhára főzzük. Tetejét kicsi állás után lezsírozzuk, a levét tányérokba szűrjük, a húst lecsontozva elosztjuk a tányérokba. A kocsonya tetejét dermedés után izlés szerint paprikázzuk.

1595895029
 

Jó étvágyat és boldog új esztendőt kívánunk!