Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden ügyirat emberi sorsokat befolyásol

Szöveg: Szűcs László |  2009. szeptember 1. 14:55

Szeptember 1-je a személyügyi igazgatás napja. Ebből az alkalomból rendeztek ünnepi állománygyűlést kedden Budapesten, a Maléter Pál Laktanya színháztermében. Az ünnepségen elismeréseket és jutalmakat is átadtak, majd fellépett a Honvéd Művészegyüttes is.

A Magyar Honvédség alakulatainak személyügyi beosztású tisztjeit és tiszthelyetteseit, valamint a korábbi személyügyi vezetőket is meghívták kedden a fővárosi Maléter Pál Laktanyába, ahol a személyügyi igazgatás napja alkalmából rendeztek ünnepi állománygyűlést. Így a rendezvényt az elöljárók – vagyis Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, dr. Szeredi Péter, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke, Kovácsics Ferenc mérnök vezérőrnagy, a Magyar Köztársaság Katonai Biztonsági Hivatal megbízott főigazgatója, Benkő Tibor altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, és Katona Károly mérnök dandártábornok, a HM Személyzeti Főosztály vezetője – mellett Bíró Béla nyugállományú altábornagy, Kovács Zoltán nyugállományú dandártábornok és Palásti Ferenc dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal katonai főosztályvezetője is megtisztelte jelenlétével.

Az ünnepség elején felolvasták a vezérkari főnök személyügyi igazgatás napja alkalmából írt köszöntőlevelét. „Hazánk védelme és a szövetségeseinkkel szemben fennálló kötelezettségeink teljesítése csak egy jól képzett, tettre kész, a szervezet érdekeivel azonosulni tudó, friss gondolkodású állománnyal válik valóra maradéktalanul. Katonáink azzal a meggyőződéssel szolgálnak, hogy élet- és munkakörülményeik, szolgálati viszonyaik, járandóságaik tekintetében parancsnokaik és a szakszolgálatok személyzete a jogszabályok betartásával lelkiismeretesen képviselik érdekeiket. E meggyőződésükben erősítik őket a személyügyi szakszolgálat figyelmes és lelkiismeretes beosztottjai" – írta Tömböl László mérnök vezérezredes.

Levelében a HM Honvéd Vezérkar főnöke kiemelte: „ebben az évben ünnepeljük az önkéntes haderő bevezetésének ötödik évfordulóját. Az önkéntesség bevezetése a haderőben nem pusztán jogviszony-változást jelentett, hanem az értékek, érdekek és a szervezeti kultúra átalakulását is, a professzionalitás egyéb jellemzőivel együtt. A változások komoly kihívások elé állították és állítják a személyügyi szakállományt nap, mint nap. Az elmúlt öt év tapasztalatai bizonyítják, hogy a személyügyi szakszolgálat tevékenysége során kiállta a megmérettetést. A parancsnoki állományt támogatva jelentősen hozzájárultak a Magyar Honvédség kiegyensúlyozott intézményi működéséhez, hiszen a munkaerő-piaci változásokra történő megfelelő reagálás, vagy a megtartó képesség javítása nem kis próbatétel a Magyar Honvédség életében."

Tömböl László mérnök vezérezredes köszöntőlevelében hozzátette azt is, hogy „a jelenlegi gazdasági válság az eddigieknél sokkal körültekintőbb tervezést, gazdálkodást követel mindenkitől. A korlátozott lehetőségek közepette még fontosabb az intézkedések, jogszabályi változások folyamatos figyelemmel kísérése, és az ésszerű, költségkímélő megoldások keresése. A Magyar Honvédség megfelelő működéséhez azonban elengedhetetlen a személyi állomány kiegyensúlyozott közérzete. A jogszabályok pontos ismerete és lelkiismeretes alkalmazása a személyügyi szervek legfontosabb feladata, mely alapjaiban járul hozzá a katonai szervezet működéséhez, a törvényesség fenntartásához. A naprakész felkészültség mellett pótolhatatlan értéke van a humanista erőlelátásnak, az empátiának és a felelősségteljes gondoskodásnak. A honvédség megtartó képessége javításának elengedhetetlen feltétele, hogy a parancsnokok munkáját támogató, humán szolgáltatásokat nyújtó személyügyi szakemberek megteremtsék a harmóniát a jogszabályok adta keretek és a honvédség személyi állományának egyéni érdekei, boldogulása között. Hiszen egyetlen percre sem felejthetjük el, hogy minden jogszabály és ügyirat emberi sorsokat befolyásol és alakít."

Ünnepi beszédében Szeredi Péter kiemelte: a fegyvernemi napként ünnepelt szeptember 1-je, vagyis a személyügyi igazgatás napja egyben az új személyügyi és toborzó év kezdete is. Mégpedig a honvédség arculatát, társadalmi elismertségét nagymértékben meghatározó fegyvernemi kultúra, a szakcsapatok kultúrája fontos részei a Magyar Honvédség életének, hiszen a szakmai-, és katonaközösségi összetartozás az egyik alapja a küldetés sikeres teljesítésének.

A Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke hozzátette: a mai napon azokat a szakembereket köszöntik, akik munkája nélkül napjainkban már nem lehet elképzelni kiegyensúlyozott, rendezett szervezeti viszonyokat a haderőben.

– A honvédség személyi utánpótlásának új követelmények szerinti biztosítása kulcsfontosságú feladat. Jelentős részben e feladat megoldásának sikerén múlik a tartósan finanszírozható, feladatainak végrehajtására alkalmas önkéntes haderőstruktúra működtetése, illetve a társadalomba szervesen illeszkedő, a nemzetközi elvárásoknak megfelelő, professzionális haderő személyi feltételrendszerének stabil fenntartása – mondta Szeredi Péter, hozzátéve: a személyügyi szakállomány a legfontosabb szakmai támasza az állományilletékes parancsnoknak, vezetőnek.

„Mára egyértelművé vált, hogy a személyzeti feladatok integrációja, a hadkiegészítés és a toborzás rendszere szervesen és hatékonyan beilleszkedett a személyügyi szakma és humánszolgálati szakma szervezeti hierarchiájába" – fogalmazott a kabinetfőnök, aki szerint a toborzó állomány az új feladatok és kihívások szellemében gondoskodik a katonai szervezetek létszámszükségleteinek meghatározott követelmények szerinti biztosításáról. Azonban nem elég toborozni, a jelentkezőket meg is kell tartani, s mindez nem kis feladatot jelent majd a jövőben a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium vezetése számára, az ország egyre szűkösebb gazdasági helyzetében.

Szeredi Péter ünnepi beszédében hangsúlyozta: a jövőben továbbra is nagy figyelmet kell fordítani a szervezetből kiáramlók ügyeinek törvényes és minden szempontból kifogástalan intézésére. Emellett pedig új feladatot jelent az önkéntes tartalékos rendszer kiépítéséhez kapcsolódó jogszabályi előkészítő munka, majd a rendszer működési feltételeinek megteremtése, amelynek határideje 2010. december 31-e.

– Mindannyian tudatában vagyunk annak, hogy amit eddig ezen a szakterületen el tudtunk érni, az nem elég, nem dőlhetünk hátra, hogy megpihenjünk, hiszen a megkezdett folyamatok megszilárdítása további feladatokat ró ránk – mondta Szeredi Péter, hozzátéve: a személyügyi tevékenység több egy egyszerű, íróasztal melletti munkánál. Hiszen emberek sorsát kell intézni, ami miatt rendkívül fontos a lelkiismeretesség.

Ezután miniszteri, államtitkári, vezérkari főnöki, főigazgatói és főosztályvezetői elismerések, jutalmak átadására került sor, majd az ünnepi állománygyűlést a Honvéd Együttes műsora zárta.A színvonalas előadást Katona dandártábornok egy-egy jelképes ajándékkal köszönte meg a művészeknek.

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Dévényi Veronika