Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felsőoktatási Minőségi Díjat kapott a Zrínyi

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. szeptember 2. 5:31

Kedden tartotta tanévnyitó ünnepségét a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, mely egyúttal Felsőoktatási Minőségi Díjat vehetett át. A rendezvényen emellett kitüntetéseket – dísztőrt, lovagkereszt kitüntetést, emléktárgyakat és emléklapokat – adtak át, valamint ismertették a kinevezéseket, előléptetéseket.

Dr. Szabó János nyá. dandártábornok, az egyetem rektora köszöntötte a vendégeket és megnyitotta a rendezvényt, valamint külön köszöntötte a Magyar Rektori Konferencia elnökét, a Szegedi Egyetem rektorát, Dr. Szabó Gábort. Beszédének elején a rektor az augusztus 20-i eseményekre emlékeztetett. „Aznap felesküdött hadnagyok vonultak díszmenetben a Hősök terén, az ösztöndíjas hallgatók kibocsátásának napján. És nem feledjük július 18-át sem, amikor taláros hallgatók vonultak fel." A rektor ezek után az új diákokhoz szólt: „Az egyetem adta lehetőségekkel élni tudó diák gyarapodni fog és ezzel emeli az egyetem színvonalát is. Ha önállóak, ambiciózusak, a jutalom nem marad el. Segítségükre lehet az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat", tette hozzá.

1595890834
 

Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter a rendezvényen úgy fogalmazott: a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem a honvédelmi felsőoktatás legkomolyabb és legnagyobb intézménye. „Itt ül több mint 150 elsőéves hallgató, aki katonatiszt szeretne lenni, és van több ezer hallgató, aki nem katonai, hanem civil szakon szerzi majd meg diplomáját", mondta, és kiemelte, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem komoly fejlődésen ment keresztül: új szakok, új kollégium és előadótermek nyelvi-és vegyi labor, korszerű tananyag, sportlétesítmény, könyvtár és akadálypálya jött létre.

1595890834
„Az itt szerzett diploma értékes diploma – ezt mutatja az is, hogy idén 40 százalékkal többen jelentkeztek, mint tavaly. A katonai ösztöndíjas szakokon több mint tízszeres, a civil szakokra három- négyszeres volt a túljelentkezés" – emlékeztetett a miniszter. „A ZMNE az európai felsőoktatás integráns része, amely rugalmassága okán követendő példa mások számára is. Itt nemcsak oktatnak, hanem érdemi részt vállalnak a védelmi szféra működtetését meghatározó alapelvek és dokumentumok kidolgozásában, kutatásban, részt vettek az előző év nemzeti stratégiájának alkotási folyamatában is." Szekeres Imre ezek után aktualitásokra hívta fel a figyelmet, így beszélt a Bevetési Irány 2009-ről is, és elmondta: a programban szeptember közepéig csaknem valamennyi honvédségi alakulat képviselteti magát. „Több mint 1300 katona vesz részt a gyakorlat előkészítésében és végrehajtásában, amelynek leglátványosabb és legbonyolultabb mozzanataira Ercsi térségében kerül sor. Két nap múlva pedig elbúcsúztatjuk az Afganisztánba utazó magyar katonákat."

1595890834
 

A beszédek után Dr. Nagy Tibor nyá. ezredes, az Oktatási és Kulturális Minisztérium katonai és rendvédelmi felsőoktatási referense az egyetemet Felsőoktatási Minőségi Díj bronz fokozatával jutalmazta, az oklevelet Szabó János vette át.

A rendezvényen ezt követően kitüntetéseket – dísztőrt, lovagkereszt kitüntetést, emléktárgyakat és emléklapokat – adtak át, valamint ismertették a kinevezéseket, előléptetéseket.

Végezetül Szabó János két személy munkásságára hívta fel a figyelmet: a rektor Dr. Új Andrást, az egyetem rektorhelyettesét köszöntötte, aki a 20-i ünnepségen a Magyar Honvédség színeit képviselte a Hősök terén. Mint azt Szabó János elmondta, a rektorhelyettes idén őszén misszióba megy. „A másik személy, akit ezúttal külön szeretnék köszönteni, Dr. Nábrádi Márta, a Nyelvi Intézet igazgatója, aki 30 éve dolgozik az egyetemen, Sokan reménytelen és beláthatatlannak tűnő feladatnak tekintették, ám elődöm, Szabó Miklós vezetése alatt az egyetem oroszlánrészt vállalt abból, hogy az egész magyar védelmi szektor ma kompatibilis a szövetségesekkel ", mondta végezetül a rektor.

1595890834
 

 

1595890834
1595890835