Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bevetési Irány 2009: előtérben a háttérmunka

Szöveg: Szöveg és fotó: Kátai Róbert |  2009. szeptember 2. 7:51

Bár a Bevetési Irány gyakorlatot hivatalosan ezen a héten nyitották meg, de a végrehajtás feltételeinek megteremtése már augusztus közepén megkezdődött. Az MH 64. BSZJ Logisztikai Ezred és az MH 43. NSJ Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonái nincsenek rivaldafényben, mégis a munkájuk elengedhetetlen a feladat sikeres végrehajtásához.

A két alakulat katonái augusztus 17-én délelőtt érkeztek meg Ercsi melletti Vízi Kiképző Bázis területére és kezdték meg a tábor telepítési munkálatait. Ez persze nem az első Bevetési Irány gyakorlat, amelyen a 64-es és a 43-as közösen végzik a kiszolgálási, biztosítási feladatokat.

1595890835
A Bevetési Irány gyakorlatok sorában minden évben, 2005 óta jelen volt a két szervezet, és együtt végezték a háttérben azt a szerteágazó munkát, amely a logisztikusokra hárul.

A logisztikai ezred katonái összesen mintegy 200 fővel kezdték meg a telepítést és a tábor élelmezési ellátó pontjának berendezését, üzemanyag ellátó pontjának felállítását, illetve a tábor szolgálati- és pihenőhelyiségeinek berendezését.

A vezetéstámogató ezred 50 fővel hajtotta végre az Összhaderőnemi Parancsnokság munka- és pihenőkörleteinek, a Látogatók és Megfigyelők Irodájának felépítését, illetve a híradó- és informatikai hálózat kiépítését. Nekik köszönhetően létesült intranet és internet kapcsolat a táborban, és jött létre vezetékes és híradó kapcsolat a különböző munkahelyek, valamint a békehelyőrségek között.

A tábor felépítését követően a kifejezetten erre a munkára beosztott állomány visszatelepült Kaposvárra és Székesfehérvárra. A táborban mintegy 150 főnyi személyzet maradt a logisztikai- és 50 fő a vezetéstámogató ezred állományából. Tehát ez a körülbelül 200 fő végzi a tábor üzemeltetésével, fenntartásával kapcsolatos mindennemű feladatot.

1595890836
A gyakorlaton résztvevő főerők kitelepülését és visszatelepülését, valamint a gyakorlótéren végrehajtott mozgások koordinálását a 64. Logisztikai Ezred Közlekedés Koordináló század állományából kijelölt két Mozgáskoordináló Csoport hajtotta, illetve – a feladat végrehajtása során mindvégig – hajtja végre. Feladatuk a ki-, és visszatelepülő, valamint a gyakorlótéren menetet végrehajtó katonai szervezetektől kapott adatok alapján a katonavonatok, közúti menetoszlopok személyi és technikai harcértékének jelentése (menetvonal, tervezett indulási és érkezési idők, szállítmány- és oszlopparancsnok neve, rendfokozata, elérhetősége) az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj, az MH 5. Bocskai István Lövész Dandár operatív elemei részére.

A „Bevetési Irány 2009" gyakorlat folyamán a 64. Logisztikai Ezred élelmezési ellátó pontot üzemeltet, ahol minden nap mintegy 1200 fő háromszori étkezését kell levezényelni. Ehhez az ezred majd teljes szakállománya kitelepült és szinte magállás nélkül dolgoznak, a konyha soha nem áll le.

A táboron belül az ezred üzemeltet egy javító részleget is, amelyben közösen végzik a javítási munkákat az 5. dandár harcjármű javító rajának, a 37. zászlóalj műszaki gép javító rajának és a 64. ezred gépjármű javító rajának katonái.

1595890836
 

A háttérben dolgoznak tehát a kiszolgáló, biztosító erők, hogy a gyakorló állomány akadály nélkül végrehajthassa feladatait, ezzel bemutatva a Magyar Honvédség új- és megújuló képességeit, a professzionális haderő fegyvernemeinek, szakcsapatainak együttműködését az ország, illetve a haderő vezetőinek, valamint a Magyar Köztársaság állampolgárainak.

1595890836