Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagyköveteket fogadott a honvédelmi miniszter

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. július 1. 6:40

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter június 29-én hivatalában fogadta Izrael, illetve India budapesti nagyköveteit.

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter június 29-én hivatalában fogadta Aliza Bin-Noun izraeli nagykövet asszonyt. A megbeszélés során egyetértettek abban, hogy az országaink közötti kapcsolatokhoz hasonlóan a fegyveres erőink és a védelmi tárcáink közötti együttműködés is problémamentes és több területen van lehetőség a kapcsolatok fejlesztésére.

A honvédelmi miniszter elismerően nyilatkozott a Magyar Honvédségnél ez évben rendszeresített – az izraeli Elbit System Ltd. által gyártott kis hatótávolságú pilóta nélküli repülőeszközre (SUAV) épülő – felderítő rendszerről, amelynek fő feladata a műveleti területen alkalmazásra kerülő erők védelmének fokozása. A beszerzéssel egy időben a cég végrehajtotta a kijelölt kezelőállomány kiképzését is. A honvédelmi miniszter a hónap elején tett látogatást az Afganisztánban szolgáló magyar kontingensnél, ahol személyesen is meggyőződhetett az eszközök alkalmazásáról.

A nagykövet asszony elmondta, hogy az izraeli fél továbbra is rendelkezésre áll a pilótanélküli repülőeszközökkel kapcsolatos bármely igény esetén, illetve a további technikai fejlesztésekkel kapcsolatban. A nem polgári célú átrepülésekre utalva elmondta, hogy a jövőben is lesznek olyan kérelmeik, amelyek az ország légterében történő mozgásra vonatkoznak, és ahogy eddig is, továbbra is megadják a kért adatokat a megfelelő kormányzati szervnek. Hende Csaba honvédelmi miniszter jelezte, hogy a Magyar Köztársaság illetékes hatósága mindig a magyar jogszabályok által meghatározott módon fog eljárni az elkövetkező időszakban is.

 

India meghatározó stratégiai partner

Szintén a keddi nap folyamán fogadta a honvédelmi miniszter Gauri Shankar Gupta urat, az Indiai Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövetét. A megbeszélés során megállapítást nyert, hogy mind az országaink közötti kapcsolatok, mind a fegyveres erőink és a védelmi tárcáink közötti együttműködés kiváló, a kapcsolatok fejlesztése a kölcsönös előnyök mentén továbbra is mindkét félnek érdeke.

A honvédelmi miniszter kifejtette, hogy India az ázsiai térségben Magyarország egyik meghatározó stratégiai partnere és az országban, valamint az Indiai Fegyveres Erőknél tapasztalható rendkívül nagyszámú és volumenű fejlesztés számos területen nyújt lehetőséget az együttműködésre. Keressük a lehetőséget a képzési és kiképzési területen történő kooperáció megvalósítására és a magyarországi társszervezetekkel együtt szívesen hasznosítanánk az indiai fél tapasztalatait a terrorizmus elleni küzdelemben. Hadiipari területen már eddig is több esetben sikerült mindkét fél megelégedésére kialakítani az együttműködést, de még a jelenleginél is több lehetőséget látunk magyar haditechnikai cégek az indai piacon történő megjelenésére, indiai fejlesztésékben történő közreműködésére.

A nagykövet elmondta, hogy India nagyra értékeli Magyarország afganisztáni szerepvállalását és üdvözölte azt, hogy a miniszterelnök közelmúltbeli kijelentését követően ismételten megerősítették Magyarországnak a két ország közötti kapcsolatok további fejlesztésére vonatkozó elkötelezettségét. Megítélése szerint a két védelmi tárca közötti együttműködés jelentőségét jelzik az indiai haditechnikai piacon már jelenlévő magyar cégek eddigi sikerei, és reményét fejezte ki, hogy más területeken is hasonló eredményekhez vezet majd a közös érdek és elkötelezettség.

 

Fotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária