Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Napirenden Európa biztonsága

Szöveg: kormany.hu |  2011. május 18. 18:18

Az EuroDéfense hálózat tagországainak elnökei 2011. május 12-13. között rendezték ülésüket Budapesten. A konferencia résztvevőit Sztáray Péter, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára fogadta. A kétnapos konferencián a résztvevők megvitatták az EU és a NATO szerveivel való együttműködés formáit és eredményeit; az európai biztonság- és védelempolitikát segítő két- és többoldalú kezdeményezéseket, különös tekintettel a francia-angol katonai együttműködési megállapodásra.

A magyar-osztrák kezdeményezésű „Central European Solutions for Pooling and Sharing of Capabilities" (Közép-európai megoldások a képességek egyesítése és megosztása terén) konferenciasorozat eredményeiről dr. Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredes, volt vezérkarfőnök, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem docense tartott előadást.

A többségében magas rangú – már visszavonult és jelenleg is aktív – diplomatákból, katonatisztekből, tudósokból, politikai, gazdasági és ipari vezetőkből, valamint újságírókból álló, céljául a közös európai biztonság- és védelempolitika előremozdítását kitűző szervezet ülését dr. Kunos Bálint nyugállományú mérnök dandártábornok, az EuroDéfense Magyarország elnöke, valamint Willy Herteleer admirális, a belga hadsereg volt vezérkar főnöke vezette.

A konferencián többek között részt vett Werner Fasslabend, volt osztrák védelmi miniszter, Jean Rannou tábornok, a francia légierő volt vezérkar főnöke; Jos Berg, a luxemburgi miniszterelnöki hivatal főosztályvezetője; valamint Jean Guinard, az EuroDéfense hálózat francia főtitkára is. Juhász István vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója munkaebéden látta vendégül a résztvevőket.

A konferencia záró rendezvényén Siklósi Péter védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár számolt be a magyar EU-elnökség biztonság- és védelempolitikai vonatkozású eseményeiről, eredményeiről, valamint a Honvédelmi Minisztérium előtt álló védelempolitikai feladatokról