Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Négy nap történelem

Szöveg: Fehér Dávid (Gábor Dénes EMSZK) |  2012. július 29. 12:19

Az Országgyűlés 2011-ben a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította július 22-ét. Az emléknap alkalmából a 2011/12-es tanév 10. osztályos diákjai egy pályázatot is benyújthattak, amelynek díja egy belgrádi hajókirándulás volt. Az alábbiakban Fehér Dávid, a debreceni Gábor Dénes Elektronikai és Műszaki Szakközépiskola és Kollégium diákjának beszámolóját olvashatják.

1595939414
„Iskolánkat képviselve néhány diáktársammal jelentkeztünk, és elkészítettük a pályázatunkat. Munka közben egyre jobban felkeltette érdeklődésünket ez a történelmi esemény és próbáltunk minél részletesebben utánajárni annak, hogy mi is történt 556 éve. Több könyvben is elolvastuk, mit írnak a kutatók a diadal részleteiről, hogy minél pontosabban használhassuk fel a forrásokat pályázatunk elkészítése során. Szerencsére sikeresek voltunk, amelynek jutalmaként több száz diák mellett a történelem tanárunkkal és néhány diáktársunkkal együtt  részt vehettünk egy négy napig tartó belgrádi hajókiránduláson.

Július 19-én, csütörtökön reggel indultunk Budapestről Belgrádba, szárnyashajóval. A hajón bemutathattuk az iskolánkat, meghallgathattuk az összes résztvevő iskola bemutatkozását, megtekinthettük a pályázatra beküldött pályamunkákat, illetve egy rendhagyó történelemórát tartották számunkra a diadalról. Este érkeztünk meg Belgrádba.

A következő napon végigjártuk a város nevezetességeit, majd részt vettünk a Hunyadi kőtáblánál megrendezett koszorúzáson, sőt KatonaSulis diáktársaimmal együtt sorfalat állhattam. Ezt követően a nándorfehérvári várba tettünk látogatást, ahol dr. Rókay Péter egyetemi tanár vezetett körbe minket, és mesélt az itt folyt csatákról. Később ellátogattunk a város szabadtéri sportközpontjába, majd elmentünk a Szent Száva Székesegyházhoz is, ahol bemutatták nekünk a szerb történelem fő eseményeit, és a székesegyház múltját.

1595939415
Szombaton kora reggel indultunk Belgrádból, ismét hajókkal, a kalocsai kikötőig. Innen vasárnap reggel folytattuk az utunkat Budapest felé, ahol a nemzeti megemlékezésen vettünk részt, majd a díszalegység, a katonazenekar és a hagyományőrzők mögött vonultunk fel, miközben katonai és polgári hajók felvonulását is láthattuk a Lánchídról.  A déli harangszó után Hende Csaba honvédelmi miniszter úr ünnepi beszédét hallgattuk meg, majd megtekintettük az ünnepi műsort. 

Nagyon jól éreztem magam e pár nap alatt. Még többet megtudhattam a magyar történelemről, még részletesebb képet kaphattam a múltról, a csata részleteiről és jelentőségéről. Új emberekkel ismerkedtem meg, akik a pár nap alatt nagyon közel kerültek hozzám. Saját iskolám diákjaival is szorosabbá vált a barátságunk.

Mindannyian bízunk benne, hogy lesz még részünk hasonlókban és a jövő tanévben ismét részt vehetünk ilyen eseményeken."


Fotók: Berkecz Gábor, a Gábor Dénes EMSZK igazgatója